Hrvatski radio

Radio Rijeka

Peti ''Manhattan Short Fest'' u Rijeci

28.09.2013.

11:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najposjećeniji program kratkometražnog filma: Manhattan Short Film Festival peti put stiže i u Art-kino Croatia. Riječka publika ovog je vikenda dio svjetske festivalske publike.

Pod motom Jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival počinje svjetski festival kratkometražnog filma Manhattan Short Film Festival. U Art-kinu Croatia u subotu 28. i u nedjelju 29. rujna i Riječani imaju prilike pogledati deset finalista odabranih između 628 prijavljenih filmova iz 48 zemalja svijeta.

Dokumentarno-animirani film Irski namještaj priča je o popravcima i recikliranju u jednom irskom selu. Film je ove godine osvojio prvu nagradu u kategoriji animiranog filma na Sundance Film Festivalu. Komedija Bez komentara prati djevojku kojoj se dogode dva neočekivana susreta s muškarcima u Parizu. Drama Jacoba Sillmana inspirirana je stvarnim događajima u čijem je fokusu desetogodišnji Židov koji pokušava izbjeći prisilnu vojnu obvezu u ruskoj vojsci tijekom Krimskog rata.

Portreti Moskve, Pakistana i Quebeca, prikazani kroz vizuru putujućeg avanturista i ilustratora, okupljeni su animiranom filmu Face s place. Engleska drama Petak prati mladića koji kuje osvetu nakon što je izgubio majku u terorističkom bombardiranju Londona. O neobičnoj audiciji za predstavu Hamlet progovara komična drama #30, dok Sudbonosna zalogajnica prati raspjevanu konobaricu u restoranu. Jedno kaotično jutro obitelji s djecom prikazano je u komediji Moram li se pobrinuti za sve?, a glazbena drama Black Metal prati pjevača metal benda koji suočava se s učinkom vlastitih nasilnih tekstova.

Posebnost Festivala je to što publika, pa i riječka, odabire pobjednika. Program Manhattan Short Film Festivala u Rijeci se održava u subotu u 20 sati, a repriza je na repertoaru u nedjelju s početkom u 18 sati. Filmovi su titlovani na hrvatski i engleski jezik, a ulaz je slobodan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.