Hrvatski radio

Radio Rijeka

Peti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa

09.10.2020.

13:49

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Periskop / Prostor Plus

Foto: Periskop / Prostor Plus

Foto: - / -

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Exportu na Delti i Filomdrammatici od 9. do 13. listopada održat će se peti Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa. Riječanke i Riječani će moći pogledati četiri predstave te sudjelovati u edukativnom, razgovornom i filmskom programu.

Festival u petak, 9. listopada, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20 sati otvara predstava "Kill B." Mije Zalukar i Brune Isakovića (Malo sutra, HR). Njihov rad, koji se izvedbeno-vizualno referira na jedno od kultnih Tarantinovih ostvarenja - film "Kill Bill", ujedno je i analiza njihova dugogodišnjeg profesionalnog odnosa koji propituje hijerarhijsku strukturu unutar kazališnog stvaralačkog procesa i odnosa moći između dvoje barem u ideji ravnopravnih partnera.

Više informacija o Periskopu možete pronaći na internetskoj stranici festivala. Za sve programe potrebna je prethodna najava i rezervacija na mail festival.periskop@gmail.com. Cijena ulaznica za sve predstave je 40 kuna, a posjetitelji svoje ulaznice mogu podignuti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka predstave za koju su zainteresirani. Sav popratni program, osim dvodnevne radionice kontorcionizma čija je cijena 200 kuna, je besplatan.

Dan poslije, u subotu 10. listopada, u programu Periskopa gledatelji mogu pogledati dvije predstave. U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, s početkom u 19 i 30 sati, Ognjen Vučinić (MASA dance company, HR) predstavit će publici svoju interpretaciju rave kulture u predstavi "RAVE (ON)!". Rave kultura za njega je društvena uspomena, njegov pokušaj da se osjeća kao dio zajednice stvarajući vezu s plemenom kroz ples i tjelesnost.

U Exportu na Delti u 21 sat, Žak Valenta (Trafik, HR) predstavom "Situacija u tijelu / No more body", također referirajući se na filmsku umjetnost točnije film "Nebo nad Berlinom" Wima Wendersa, preispitivat će tjelesnu somatiku kao i psihološke narative proizašle iz procesa iscjeljivanja i oporavka.

Festival će u utorak, 13. listopada, zatvoriti predstava "Kompas" Simone Aughterlony, Petre Hrašćanec i Saše Božića. Predstava je to koja gledateljima nudi žensku interpretaciju grčkog epa o Odiseju, a bit će izvedena u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 20 sati. Dva dana ranije, u nedjelju 11. listopada, zainteresirani su pozvani u Filodrammaticu u 19 sati na razgovor s autoricom Simone Aughterlony čiji će fokus biti projekt "Kompas" i queer koncepti koje autorica već više od desetljeća propituje u svom radu. Prostor Plus, glavni organizator festivala Periskop, predstavu "Kompas" i razgovor s autoricom donosi u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture – Rijeka 2020.

U popratnom programu organizatori su još pripremili večer plesnog filma i dvije edukacije. U ponedjeljak, 11. listopada, s početkom u 19 sati u Filodrammatici će biti prikazana tri filma – "Pokret" Tamare Bilankov (Umjetnička akademija u Splitu), "Contrada" Matije Debeljuha i "Pierottijeva 11" u produkciji Umjetničke organizacije Škvadra. O plesnom filmu, novini u hrvatskom filmskom stvaralaštvu, s okupljenima će razgovarati plesna kritičarka Ivana Slunjski.

Zainteresirani na radionici kontorcionizma mogu saznati jesu li od gume, tj. isprobati cirkusku vještinu ekstremne fleksibilnosti. Radionica je osmišljena tako da se prođu i osnovne i napredne vježbe iz frontbendinga, backbendinga i oversplita, a koje povećaju fleksibilnost gornjeg, srednjeg i donjeg dijela leđa, ramena, zdjelice i kukova pa i mišića i tetiva nogu. Radionica, koju će voditi Andrea Vrdoljak članica splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, će se održati od petka 9. do subote 10. listopada u Filodrammatici.

"Praksa i značenje" naziv je radionice koju zajedno pripremaju Petra Hrašćanec i Saša Božić, a bavit će se praksama suvremenog plesa/kazališta i praksama performansa. Radionica, što će se održati u Filodrammatici od 10. do 11. listopada, namijenjena je mladim umjetnicima s interesom i bazičnim predznanjem o izvedbenim umjetnostima, profesionalnim glumcima i plesačima, studentima plesa i glume, te ostalim zainteresiranim studentima i građanima.

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor Plus, a pokrovitelji su Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Festival podržavaju Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka 2020 i Savez udruga Molekula.

Poslušajte kako o autorskom projektu kojim se predstavlja na Periskopu govori Žak Valenta:

Žak Valenta o Situaciji u tijelu, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.