Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pipi Duga Čarapa od petka na daskama riječkoga GKL-a

19.09.2016.

15:49

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mnogima najomiljenija knjiga iz djetinjstva, "Pipi Duga Čarapa" švedske autorice Astrid Lindgren, pretočena je u lutkarsku predstavu u režiji i dramatizaciji Ivane Djilas, a premijerno će biti izvedena u Rijeci u petak 23. rujna u 18 sati.

Predstavom počinje kazališna sezona u riječkome Gradskom kazalištu lutaka, a naslov se prvi put igra u Rijeci. Njime i simbolično počinje lutkarska sezona upravo na temu "Drugi i drugačiji". 

Lik djevojčice Pipi predstavlja bunt prema stereotipu, a izvodi ga Andrea Špindel. Tomi je David Petrović, a Anika - Petra Šarac. Učiteljica, Ravnatelj cirkusa - Almira Štifanić, Konj, Mali policajac, Mali lopov, Tigar - Zlatko Vicić, G. Nilson, Snažni Adolf, Pipin tata - Alex Đaković, Veliki policajac, Veliki lopov - Goran Zelić.

Kako je najavila ravnateljica Gradskoga kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, u petak ćemo vidjeti produkcijski zahtjevnu predstavu u kojoj male stolne drvene lutke postaju scenska bića. Kreatorica lutaka, scenografije, kostima i lutkarske tehnologije je Barbara Stupica, oblikovatelj rasvjete Boštjan Gombač, a suradnik na animaciji Brane Vižentin.

Prije premijere, u 17:30 sati, u GKL-u će biti otvorena izložba 11 nagrađenih dječjih radova "Mali mandrač 2016.", a mali slikari kao nagradu besplatno mogu pogledati premijeru "Pipi Duga Čarapa".

O neobuzdanoj dječjoj mašti te zanimljivom liku Pipi - borcu za ljudska prava djece i životinja, njezinom nastojanju da svatko živi po svom nahođenju, te o predstavi - s redateljicom Ivanom Djilas razgovarala je Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.