Hrvatski radio

Radio Rijeka

Piratska skrb ili kako učiti iz neposluha

09.10.2020.

12:08

Autor: Tatjana Sandalj

Ilustracija: Udruga Drugo more

Ilustracija: Udruga Drugo more

Foto: - / -

"Piratska skrb: učiti iz neposluha" je izložba što je u Exportu na Delti postavljena do 1. studenoga i svakodnevno, uz slobodan ulaz, predstavlja međunarodnu mrežu aktivista i istraživača koji se protive kriminalizaciji solidarnosti i rade na izgradnji zajedničkih sustava skrbi za ljude.

Živimo u svijetu u kojem: kapetane hapse jer spašavaju ljudske živote na moru; u kojem nekome tko skida znanstvene članke prijeti 35 godina zatvora; u kojem netko riskira biti proganjan jer je kontracepcijska sredstva dostavio nekome tko ne može legalno do njih; u kojem su zakonski progonjeni oni koji daju hranu siromašnima, lijekove bolesnima, krov beskućnicima; u kojem je i dječji vrtić ponegdje moguće organizirati samo ilegalno...

Svi koji ne posustaju u tome da ipak pružaju skrb i pomažu prkoseći zakonima su zapravo - pirati. Izložba upozorava na sve prisutnije aktiviste koji pokušavaju riješiti neke od problema iz područja "krize skrbi" i podsjeća da na platformi "Piratska skrb" mogu razmjenjivati znanja i iskustva, učiti kako riješiti probleme.

Projekt su inicirali istraživači Valeria GrazianoMarcell Mars i Tomislav Medak, a pridonijeli su mu Laura Benítez Valero, Emina Bužinkić, Rasmus Fleischer, Maddalena Fragnito, Mary Maggic, Iva Marčetić, Paula Pin (Gynepunk), Power Makes Us Sick (PMS), Zoe Romano, Chris Gorodtzki i Morana Miljanović (Sea-Watch), Cassie Thornton, Ivory Tuesday, Ana Vilenica i Women on Waves.

Projekt "Piratska skrb" iniciran je u Centru za postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry, a razvija se uz podršku Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i bečkog muzeja Kunsthalle. Više o njemu možete doznati OVDJE.

Poslušajte kako Piratsku skrb tumači Marcell Mars:

Zašto nam trebaju pirati u području skrbi za drugoga?, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.