Hrvatski radio

Radio Rijeka

U filmskom programu retrospektive Sanje Iveković u Art-kinu: "Plemenska boginja"

18.01.2022.

13:46

Autor: Tatjana Sandalj

"Plemenska boginja" Sanje Iveković

"Plemenska boginja" Sanje Iveković

Foto: - / MMSU Rijeka

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci organizirao je prvu retrospektivu video umjetnice Sanje Iveković. Izložba "Make up - make down" u muzeju traje do 5. veljače, a kad je već o filmu riječ, dio tog programa odvija se i u Art kinu Croatia u nekoliko dijelova. U utorak 18. siječnja od 18 sati na programu je filmski dijalog.

Kratki, četverominutni film Sanje Iveković "Plemenska boginja" iz 1982., prema izboru kustosa izložbe, u dijalogu je s dugometražnim dokumentarnim filmom Delphine Seyrig "Budi lijepa i šuti" iz 1976. godine. Seyrig je 23 glumice, među kojima su i Jane Fonda, Maria Schneider i Barbara Steele, ispitivala o njihovu poslu.


Filmovi su nastali iz različitih pobuda, u različitim žanrovima, a ni tehnologija im nije ista, ali im je tema zajednička: svođenje slike žene na arhetipove, uniformni pogled na žensko tijelo i ljepotu, njihova eksploatacija u komercijalne svrhe i posljedična podložnost žena.


U međuvremenu se filmska tehnologija promijenila, ali u prevladavajućem medijskom pogledu na ženu, ništa se promijenilo nije. Zanimljivo je kako danas te filmove gledaju i o njemu razmišljaju generacije koje odrastaju uz pametne telefone. 


Više o tome što publika može očekivati doznali smo od ravnateljice riječkog MMSU-a Branke Benčić, poslušajte:

razgovor s ravnateljicom riječkog MMSU-a: Brankom Benčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.