Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počeo 11. Liburnia film festival

28.08.2013.

09:02

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U lučici u Ičićima počeo je 11. Liburnia film festival na kojem će se prikazati 25 hrvatskih dokumentaraca, a ovogodišnje izdanje donosi brojne novosti i iznenađenja. LFF traje do 31. kolovoza.

Ove će se godine, uz dosad jedinu nagradu za najbolji film, prvi put dodijeliti i nagrade za najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka, a u posebnoj se konkurenciji natječu regionalni filmovi. U konkurenciji za glavne nagrade je 18 dokumentaraca. Filmove je izabrao selektor festivala Oliver Sertić, a njihov popis i raspored pogledajte ovdje.

U ocjenjivačkom sudu su redateljica i producentica Željka Sukova, snimateljica i montažerka Iva Kraljević, snimatelj i redatelj Silvestar Kolbas, srpski redatelj Boris Mitić te češki redatelj i producent Filip Remuda. I publika će svojim ocjenama izabrati najbolji film festivala.

Liburnia film festival ponovno uvodi i edukacijski program, na kojemu će Boris Mitić održati svoj Masterclass. Duhovito demistificiranje filmske industrije zakazano je za četvrtak u 17 sati u pivnici Burin u Ičićima. Filmaktiv će održati radionicu za mlade Prvi put snimam, a na Autorskoj analizi filma Nebojša Slijepčević i Vanja Jambrović iz Restarta će uz autore i publiku analizirati filmove.

Na nulti festivalski dan, u utorak, prikazani su dokumentarci iz regionalnog programa, koji se natječu u izdvojenoj konkurenciji. Na LFF dolazi šezdesetak gostiju iz svijeta filma, distributera i filmskih festivala. Festival završava 31. kolovoza, a na završnoj večeri gostuje Svadbas.

Organizatori su udruge Delta iz Rijeke i zagrebačka organizacija Restart u suradnji s Filmaktivom i Festivalom Opatija. Radio Rijeka jedan je od glavnih medijskih pokrovitelja LFF-a, uz HRT 3, Novi list i Klasik TV.

S nulte večeri 11. Liburnia film festivala javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.