Hrvatski radio

Radio Rijeka

Početak Festivala Kvarner: privlačan program, izvedba loša

19.09.2016.

11:16

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvim koncertom Festivala Kvarner u ovoj sezoni, nastupom Imperial College Simphony Orchestra iz Londona, sinoć je otvoren Bečki tjedan u Opatiji. Program koncerta zamišljen privlačno, izvedba je nešto sasvim drugo.

Prvim koncertom Festivala Kvarner u ovoj sezoni, naziva "Sound of the island", u izvedbi Imperial College Simphony Orchestra iz Londona, sinoć je otvoren tradicionalni Bečki tjedan u Opatiji. Uvodnim riječima, Tjedan su otvorili opatijski gradonačelnik i dogradonačelnik Beča, kao i direktor Festivala Opatija.

Program je glazbeno zamišljen vrlo privlačno, RavelRidout i Mendelssohn, no sama je izvedba bila nešto posve drugo. Prvi je dio počeo predivnim Ravelovim četverostavačnim djelom "Le tombeau de couperin" koja je zvučala mlako, neuvjerljivo i bez melodioznosti. Ta partitura nikako nije takva, pa je i snaga i emotivna izražajnost komada nestala.

Kratko djelo Alana Ridouta "Concerto for tuba" zanimljivo je pisano i možda je to jedina svijetla točka sinoćnje izvedbe u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner. Čisti i pokretljiv ton tube kao solističkog instrumenta zainteresirao je slušatelje.

Posljednje sinoćnje djelo, Mendelssohnova Simfonija br.3, bila je rastegnuto odsvirana, bez izražene dinamike, s mnogim nečistim ulazima i netočnim notama, a orkestar mladih glazbenika, uspavanih i školski pripremljenih, jednako je neinventivno vodio i njihov dirigent Richard Dickins, pa su četiri stavka bila preduga.

Nismo naučili na ovakve izvedbe koje priređuje Festival Kvarner, pa se nadamo da se na sljedećim koncertima neće čuti i ocjena jednog slušatelja: "otpilili su ovaj koncert". Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.