Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje 13. Liburnia Film Festival: 23 najbolja dokumentarca u Ičićima

26.08.2015.

09:34

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filmom "Delta - obilje umjetnosti" Marina Lukanovića o umjetničkom kolektivu "Delta 5" koji djeluje u samom središtu Rijeke, otvoren je u utorak 25. kolovoza u Ičićima ovogodišnji festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival.

U svom trinaestom izdanju do 29. kolovoza Liburnia Film Festival donosi 23 recentna hrvatska dokumentarna filma i jedan slovenski (Putnik Karpo Matjaža Ivanišina) te više od 60 gostiju. Filmovi se prikazuju u glavnoj konkurenciji, regionalnom programu, u produkciji Restart laboratorija i oni nastali u Restartovoj Školi dokumentarnog filma.

Prikaz interakcije devet umjetnika koji propituju svoj rad i dijele zajednički prostor u zgradi riječke zone koja bi trebala postati novo gradsko središte, film Marina Lukanovića Delta - obilje umjetnosti, prikazuje se na nulti dan festivala. Tada su na programu i filmovi Statut Davida LušičićaPismo za Ohio Rasima Karalića, hrvatsko-slovenska koprodukcija U očekivanju Axela Andree Celije i Simone Jerala te Plenumovi Marte BatinićAne Jurčić i Sanje Kapidžić.

Službeno otvorenje je u srijedu 26. kolovoza, a prvi film u konkurenciji za glavne nagrade (najbolji film, režiju, montažu i dizajn zvuka) bit će Razred Vesne Ćudić o romskim srednjoškolkama koje se bore za titulu Miss Roma i sanjaju o tome da završe školu, a koji će autorica predstaviti s protagonisticama i producentima. Uslijedit će, među ostalima, Riba ribi grize rep Nevena Hitreca o demokraciji u ribičkim udrugama i Veruda - film o Bojanu, ovogodišnji dobitnik Oktavijana za najbolji dokumentarni film redatelja Igora Bezinovića.

O najboljim filmovima odlučivat će nagrađivana redateljica Tatjana Božić koja će održati i case study svoje uspješnice Ljubavna odiseja te Lejla Dedić s Al Jazeere Balkans, filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, dobitnik prošlogodišnjeg posebnog priznanja za najbolji regionalni film Povratak posljednjeg Igor Paulić i dizajner zvuka, redatelj, snimatelj Davor Tatić.

Tijekom festivala održat će se radionice o osnovama dokumentarnog filma te o zvuku na filmu, a Liburnia Film Festival najavljuje i bogat glazbeni program povezan s filmom. Otvara ga riječki duo JMZM, dan kasnije nastupaju Mr.Lee & IvaneSky, što je projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, u petak riječki akustični jazz duo MišAndroid, a festival će zatvoriti Stampedo. Koncerti počinju nakon završetka filmskih programa i, kao i za cijeli program, ulaz na njih je besplatan.

Ove godine Liburnia Film Festival prvi put će financijski nagraditi najbolje autore, zahvaljujući crowdfunding kampanji pokrenutoj u srpnju. Kampanja, kojoj je bio cilj prikupiti sredstva za nagradu žirija i publike te za rad autora originalnih skulptura Saše Jantoleka, ostaje otvorena do završetka festivala i može se pronaći pod nazivom Support the friendliest film harbour.

Organizatori Liburnia Film Festivala je istoimena udruga, u partnerstvu s Restartom i Udrugom Delta, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Mjesnog odbora i TZ Ičići. Festival najavljuje Borna Šmer, a na nultom danu bila je Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.