Hrvatski radio

Radio Rijeka

15. vRIsak - festival posvećen knjigama i autorima

11.09.2022.

10:15

Autor: Neva Funčić

Vrisak

Vrisak

Foto: Vrisak / Rijeka

Riječki festival autora i sajam knjiga 15. vRIsak svečano je otvoren u nedjelju u riječkom kvartu kulture, art-kvartu Benčić, gdje do 18. rujna donosi četrdesetak programa i brojne književne goste u organizaciji nakladničke kuće V.B.Z.

Od 11. do 18. rujna u organizaciji izdavačke kuće V.B.Z. održat će se preko četrdeset promocija, predstavljanja, razgovora i tribina, uz popratni glazbeni i filmski program. 


Književni program održava se u V.B.Z.-ovoj knjižari te u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), gdje je postavljen i prodajni sajam knjiga, a program za najmlađe vRIsak Junior u Dječjoj kući, dok će domaćin festivalskih after-partyija svake večeri biti Book caffe Dnevni boravak.


Jedna od tema ovogodišnjeg vRIska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene, a u Rijeku među ostalima dolazi Benjamin Legrand, jedan od autora grafičkog romana "Snjegolomac", po kojemu je Bong Joon Ho režirao 2013. istoimeni film, čija će projekcija biti u sklopu novog programa "vRIsak Cinema" u Art-kinu.


vRIsak će ugostiti i Mou Romanovu, autoricu nagrađivanog stripa "Čudakinja", te švicarskog pisca Karla Rühmanna, koji će predstaviti novitet "Heroj" o ratu u bivšoj Jugoslaviji. Još neobjavljeni dugoočekivani roman "Brod za Issu" predstavit će Robert Perišić; Jurica Pavičić knjigu "Mater Dolorosa", Ivica Ivanišević će govoriti o svojem romanu "Kao pakao", a Ivica Prtenjača o novoj knjizi "Kino sloga".


Olja Savičević Ivančević predstavit će "Ljeta s Marijom", a u Rijeku dolazi i beogradski pisac Srđan Valjarević te čitav niz domaćih autora, među kojima Marija Andrijašević, Velimir Visković i drugi.


Ulaz na sve programe je slobodan, a osiguran je i live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanalu i Facebook stranici.


Poslušajte kako su 15. vRIsak u emisiji Kaf'e Radio Rijeke najavili Drago Glamuzina i Marko Pogačar:

Glamuzina i Pogačar: Što nudi 15. Vrisak?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.