Hrvatski radio

Radio Rijeka

20:51 / 01.05.2019.

Autor: Tatjana Sandalj

Počinje dramatično dobar 26. Međunarodni festival malih scena

Foto: MFMS

Foto: MFMS

Foto: - / -

26. Međunarodni festival malih scena Rijeka trajat će od 2. do 9. svibnja, a publici je ponuđeno devet predstava iz Zagreba, Beča, Beograda i Sofije. Riječ je o kazalištima i autorima poznatima riječkoj publici i nagrađivanima na riječkom festivalu.

Osim Pirandella na programu su: Teatar EXIT s predstavom "Susret" autorice i redateljice Nine Mitrović; Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Huddersfield" redatelja Renea Medvešeka; Theater in der Josefstadt iz Beča s predstavom "Putovanje izgubljenih" u režiji Janusza Kice; Narodno pozorište iz Beograda s predstavom "Balkanski špijun" u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Jugoslovensko dramsko pozorište s predstavama "Sudnji dan" u režiji Jane Maričić te "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića i Kazališni laboratorij Sfumato iz Bugarske s predstavom "Luda trava" u režiji Margarite Mladenove. Izvan konkurencije u HNK Zajcu bit će prikazan "Michelangelo" u režiji Sebastijana Horvata. Raspored predstava pogledajte OVDJE.

Na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku festival otvara Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba s Pirandellovim tekstom "Šest likova traži autora" u režiji Olivera Frljića. Početak je u 19:30 sati.

Selektor, kazališni kritičar Bojan Munjin ističe da i ovaj izbor podržava konstantu riječkog festivala - visoku estetsku vrijednost predstava. One nemaju zajednički tematski okvir, dodaje, ali su autorske ekipe angažirano reagirale na stvarnost u kojoj živimo, pa će publika uživati u dobroj glumi i provokativnim režijama.

Bit će to "...dramatično dobar festival...", ali i "...festival društvene traume", tvrdi Munjin. 

Festivalske ulaznice prvi put bile su u izravnoj prodaji, a tijekom festivala prodavat će ih dva sata prije početka predstava na blagajni prostora u kojem će se predstava igrati.

Većina predstava će se igrati u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, na maloj sceni. U Filodrammatici će nastupiti Teatar EXIT, a "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića, komad intimne atmosfere s velikom scenografijom, bit će izveden na pozornici HNK Zajca.

Predstave gostiju iz Beča i Sofije igrat će se uz titlovani prijevod na hrvatski jezik. Tradicionalno, poslije svake izvedbe razgovarat će se za okruglim stolom, a predstave će ocjenjivati glumice iz Zagreba Marija Sekelez i Doris Šarić Kukuljica te glumica iz Beograda Svetlana Bojković.

U pratećem programu festivala je izložba kazališnih plakata Marka Ilića iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, postavljena u Galeriji Kortil, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Kao i svake godine do sada Radio Rijeka prati što se događa na Malim scenama. Festivalske kronike emitirat ćemo svakoga dana u 17:45 sati, osim u subotu 4. svibnja kada je kronika na programu u 18:15 sati. Urednica je Tatjana Sandalj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.