Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje ljetna kazališna sezona HNK Zajca: čak 49 programa u tri mjeseca

03.06.2020.

14:21

Autor: Hina

Program su najavili Ivan Šarar, Vojko Obersnel, Marin Blažević, Maša Kolar i Renata Carola Gatica (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Program su najavili Ivan Šarar, Vojko Obersnel, Marin Blažević, Maša Kolar i Renata Carola Gatica (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Tijekom lipnja, srpnja i rujna HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvest će 49 kazališnih programa, među kojima šest premijera, najavio je intendant Marin Blažević. Premijere će biti izvedene tijekom dva ljetna mjeseca, u lipnju i srpnju, a stanka će biti u kolovozu.

Neke od predstava i koncerata koji će se premijerno izvesti, kao i dio dosad izvedenih, ne bi se mogao postaviti u riječkome HNK kao gradskoj ustanovi da nije bilo programa Europske prijestolnice kulture i njegova modela financiranja, istaknuo je Blažević. To se svakako odnosi na dramsku predstavu "Vježbanje života - drugi put", balet "Plamteća voda" i već izvedenu Wagnerovu operu "Tristan i Izolda", rekao je.

Programi EPK mogli su se prirediti i izvesti u Rijeci jer, unatoč relativno malom broju stanovnika u europskim mjerilima, ima ustanove u kulturi koje neke druge Europske prijestolnice kulture nemaju ili ih tek osnivaju, ustvrdio je. "Osobno mislim da je Rijeka bila EPK i prije ove godine te da će to biti i poslije", kazao je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo početkom redovnog programa HNK te najavljenom većinom planiranih izvedbi vezanih uz program EPK. Naveo je da bi bilo nemoguće sad najaviti ovako obiman ljetni program da se svi djelatnici HNK nisu pripremali protekla dva mjeseca, dok kazalište nije bilo otvoreno za gledatelje.

Prva u nizu premijera je 5. lipnja u zgradi HNK, i to baleta "Čipka" na glazbu Tene Novak i u koreografiji Maše Kolar. Balet riječkoga HNK priprema još jednu premijeru ovoga ljeta, baletno-plesnu predstavu "Plamteća voda" u koreografiji Andonisa Foniadakisa 30. srpnja.

Predstava "Vježbanje života" Hrvatske i Talijanske drame, po romanu Nedjeljka Fabrija i u režiji Marina Blaževića, premijerno će se izvesti dvaput, 24. i 25. lipnja, i to zbog velikog interesa gledatelja, a smanjenog kapaciteta gledališta. Potom će se izvesti još 20 repriza, umjesto prethodno planiranih 10.

Hrvatska drama, u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka, premijerno će 3. srpnja odigrati igrano-lutkarsku predstavu za mlade i odrasle "Kralj Edip", a autor prilagodbe i redatelj je Luciano Delprato. Premijerno će se 20. srpnja izvesti i komedija Branimira Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Među koncertima se izdvaja zborska večer Riječkog opernog zbora i drugih riječkih zborova posvećena 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjice smrti Ivana Matetića Ronjgova u lipnju, gala-koncert "Nessun dorma" s najpopularnijim opernim arijama u izvedbi riječki opernih pjevača sredinom srpnja te koncert finske operne zvijezde Karite Mattile u rujnu. Obnovljena Händelova opera "Julije Cezar u Egiptu" u režiji Marina Blaževića premijeno je na programu 25. srpnja.

Pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da se željelo što više iskoristiti ljeto za izvedbu programa jer se ne zna što donosi jesen, vezano uz pandemiju koronavirusa. Dodao je kako toga još nisu konačno utvrđene lokacije nekih izvedbi, koje se mogu prilagoditi trenutačnim epidemiološkim okolnostima.

Poslušajte izvješće s konferencije za novinare te razgovor s intendantom Blaževićem o novim okolnostima u kojima se našla publika, ali i svi zaposlenici kazališta, a u kojima je trebalo tražiti nove scenske prostore i mijenjati neke već pripremljene predstave:

Izvješće: HNK Zajc ne bi imao Ljeto da nije EPK, pripremila Tatjana Sandalj

Blažević o nastavku sezone u novim uvjetima, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.