Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje Međunarodni festival malih scena - četvrt stoljeća trajanja

04.05.2018.

08:09

Autor: Tatjana Sandalj

Prizor iz predstave koja otvara festivalski program - Tako je ako vam se tako čini, Jugoslavensko dramsko pozorište, Beograd (Foto Nenad Petrović / JDP / MFMS)

Prizor iz predstave koja otvara festivalski program - Tako je ako vam se tako čini, Jugoslavensko dramsko pozorište, Beograd (Foto Nenad Petrović / JDP / MFMS)

Foto: - / -

25. Međunarodni festival malih scena počet će u Rijeci svečanim otvorenjem na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u 19:30 sati. Može li se, u samo devet predstava, pokazati retrospektiva suvremenog teatra?

Za one koji budu imali sreće odgledati cijeli festivalski program, mogao bi to biti kratki pregled kazališnog trenutka i osvrt na 25 festivalskih godina s daškom retrospektive.

Jubilarne Male scene trajat će do petka 11. svibnja, a kakva će biti atmosfera i o čemu će se razgovarati za okruglim stolovima pratit ćemo u Festivalskoj kronici što ćemo je u programu HRT Radio Rijeke emitirati radnim danom u 17:45 te u danima vikenda u 15:30 sati.

Naime, ovogodišnji festival, za razliku od dosadašnjih, nema izdvojenu temu, nego su selektor Bojan Munjin i direktor Nenad Šegvić, u zadanim financijskim okvirima, sastavili program koji naglašava ono najbolje od Malih scena: neposredni kontakt glumca i publike u malom prostoru suživota na pozornici, odlične glumačke interpretacije, zanimljivi redateljski koncepti i reinterpretacije klasičnih tekstova. 

Brojni su redatelji svoje pohode na zapadnoeuropsko kazališno tržište počinjali na riječkom Festivalu, a neki su domaći upravo ovdje svojim poetikama osvajali prve nagrade. Neke od njih duže vrijeme nismo imali prilike gledati u Rijeci, pa ćemo ove godine vidjeti kako su se nastavili razvijati i gdje su došli Jagoš Marković i Rene Medvešek

Prvi put će se riječkoj publici predstaviti Slovensko stalno gledališče iz Trsta, Beo art 2015. iz Beograda, Theater in der Josefstadt iz Beča i Teatar Vahtangov iz Moskve. 

U festivalskom programu, izvan konkurencije, nastupit će ansambl Studentskog kulturnog centra iz Rijeke s Brehtovim "Dobrim čovjekom iz Sečuana". U Galeriji Kortil bit će otvorena izložba kazališnih plakata Borisa Bućana. Detalje programa provjerite ovdje.

Poslušajte kako je o predstavama govorio selektor Munjin u emisiji "Lica i sjene" prvog programa Hrvatskog radija: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.