Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje osmi riječki književni i knjižni "vRIsak"

11.06.2015.

11:06

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osmi riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak ove će godine od 11. do 21. lipnja riječkoj publici predstaviti tridesetak najpoznatijih hrvatskih autora, urednika, kritičara i prevoditelja, ugostit će ključne autore iz zemalja regije, te posjetiteljima pružiti uvid u suvremeni europski književni kontekst.

Festival će biti svečano otvoren u 19 sati na Brodu Marina u riječkoj luci. Od 19:30 u Biloj noći predstavit će se Ante Tomić "Veličanstveni Poskokovi", Ivica Ivanišević "Ulaz za djecu i vojnike" te Marina Vujčić "A onda je Božo krenuo ispočetka". Od 21 su za atmosferu zaduženi "My Buddy Moose".

Organizatori iz izdavačke kuće V.B.Z. najavili su da će se tijekom deset festivalskih dana u Rijeci održati pedesetak književnih programa u kojima će sudjelovati više od 100 autora, prevoditelja, urednika. Oni dolaze iz cijele Europe: od krajnjeg sjevera, iz Finske, pa sve do juga, iz Makedonije.

Program je podijeljen u četiri osnovne cjeline: predstavljanje hrvatske književne produkcije, predstavljanje ključnih autora iz zemalja regije, predstavljanje riječke književne scene te ovogodišnje novine - programa "Europom u 30 knjiga".

"Uz potporu Kreativne Europe, upravo je vRIsak zamišljen kao mjesto gdje će se promovirati autori iz programa "Europom u 30 knjiga", velikog trogodišnjeg projekta tijekom kojega će se na hrvatskom jeziku objaviti najbolji suvremeni autori iz 30 europskih zemalja, a čiji je moto "Čitam, Putujem, Pripadam", kazao je voditelj programa festivala Drago Glamuzina.

U sklopu tog programa Riječanima će svoje romane predstaviti finska književnica koja piše na švedskom Johanna Holmström, jedan od najpoznatijih suvremenih rumunjskih pisaca i scenarista Răzvan Rădulescu, bugarski pisac Emil Andreev te slovenski pisac Aleš Čar.

Festival svake godine riječkoj publici predstavi tridesetak najpoznatijih hrvatskih autora, urednika, kritičara, prevoditelja, a glavna intencija domaćeg dijela programa je da se izloži šestomjesečna hrvatska književna produkcija, dakle, sve ono vrijedno što je u Hrvatskoj objavljeno u prvoj polovici godine. Nove knjige predstavit će: Slavenka DrakulićEdo PopovićSven PopovićAlida BremerKorana SerdarevićIvica ĐikićSuzana Matić i drugi.

U programu "Balkan Express" predstavit će se jedan od najvažnijih suvremenih bosanskohercegovačkih pisaca Goran Samardžić, mlada makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, čije se knjige ubrzano prevode i u regiji i šire te autor nekoliko mega bestselera s beogradskog asfalta, srpski pisac Marko Vidojković.

Na festivalu nisu zanemareni ni riječki autori jer se promocijom riječkih pisaca potiče riječka književna scena, ističu organizatori. VRIsak predstavlja knjige i projekte: Zorana ŽmirićaŽeljke Horvat ČečVlade Simcicha VaveAne Kandare Šoljaga, a bit će organiziran i okrugli stol o riječkim književnicima koji su istovremeno i glazbenici, pa će se čuti i kako pišu i kako sviraju riječki pisci.

Organizatori festivala žele da se Rijeka u tih deset dana pretvoriti u veliki čitalački klub, da se ta čitalačka atmosfera osjeća i na gradskim ulicama i u kafićima, a ne samo u knjižnicama i knjižarama. Stoga se festivalski programi održavaju na brojnim punktovima: poput Book caffea Dnevni boravak, V.B.Z.-ove riječke knjižare, antikvarijata Ex Libris, broda Arca Fiumana, trajekta/kluba Marina, Narodne čitaonice, Dječjeg odjela Gradske knjižnice, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i brojnim drugima. U sklopu festivala održat će se i koncerti, radionice za djecu i tribine, a kad je što na programu provjerite ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.