Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sedmi "Periskop" u Rijeci - zavirite u svijet suvremenog plesa i novog cirkusa!

20.08.2022.

09:54

Autor: Radio Rijeka

pogled prema gore

pogled prema gore

Foto: Strahinja Acimovic / Periskop

Ove godine u punom sjaju počinje  Periskop - festival suvremenog plesa i novog cirkusa koji će se od 22. kolovoza do 2. rujna održati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Filodrammatici i Palachu.

Festival donosi i broje popratne programe - cirkusku rezidenciju, prezentaciju rezidencijalnog rada, instalaciju i dokumentarac u sklopu programa Kino Cirkus te edukativni program odnosno radionicu Akrobatska improvizacija s Nemanjom Jovanovićem i plesnu radionicu Ekspresionist s Lucijom Romanovom.


Svi oni koji plešu, vole pokret i žele rasti u izdržljivosti, izražaju i fokusu, mogu se okušati u radionici plesa „Ekspresionist“.


Polaznici će se usredotočiti na doživljavanje i proživljavanje pokreta u trenutku i iznutra. „Akrobatska improvizacija“ još je jedna jedinstvena radionica u sklopu edukativnog programa festivala. Kolutovi, zvijezde i razni skokovi samo su dio akrobatskih elemenata koje se istražuju i pomoću kojih se uz improvizaciju stvara nešto jedinstveno i novo.


Prvi tjedan festivala namijenjen je popratnom programu. Periskop počinje u ponedjeljak cirkuskom rezidencijom s istraživačkim radom „Konstrukt“ autorice Dore Komenda.


Ovaj istraživački rad u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže bavi se pogledom na umjetnost suvremenog cirkusa iz perspektive arhitektonskog projektiranja.


Umjetnica dekonstruira i redizajnira zračne cirkuske discipline kao što su trapez, obruč, uže i svila, a besplatna prezentacija rada u nastajanju bit će u subotu 27. kolovoza u Filodrammatici s početkom u 20 sati.


Od petka do nedjelje moći će se u Galeriji Filodrammatica besplatno pogledati instalacija „Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj“ koja tematizira status suvremenog cirkusa u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe.


Rijeka je drugi grad gdje će se publici predstaviti ovaj važan rad u produkciji Cirkorame, a u sklopu programske razmjene i suradnje Clubture-HR.


U subotu 27. kolovoza dođite na filmsku večer u Palach, gdje će se u 21 sat prikazati film „Fakiri“ u sklopu Kino Cirkusa.


"Fakiri" je dokumentarac koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su doživjeli ostvarenje svojih dječjih snova: da mogu živjeti kao fakiri.


Spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari. Ulaz je slobodan, a film se prikazuje s hrvatskim podnaslovima.


Drugi tjedan festivala rezerviran je za predstave suvremenog plesa i novog cirkusa.


Detalje o festivalu, svim predstavama i cjelokupnom programu pogledajte na www.periskopfestival.com.


Poslušajte umjetničku direktoricu festivala Ivanu Kalc:

Počinje Periskop!

Periskop

Periskop

Foto: Privatna arhiva / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.