Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje Solo Positivo Film Festival u Opatiji

01.08.2015.

11:29

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedanaest cjelovečernjih i deset kratkih glazbenih dokumentaraca u službenom je programu Solo Positivo film festivala što večeras počinje u Opatiji i trajat će do četvrtka 6. kolovoza.

Otvorenje je u subotu 1. kolovoza u 21:15 na Ljetnoj pozornici u Opatiji, a program je dostupan ovdje.

Izbornik 6. Solo Positivo Film Festivala Zoran Pezo izabrao je 11 cjelovečernjih i 10 kratkih glazbenih dokumentaraca, a koji će među njima zaslužiti jednu od 6 festivalskih nagrada odlučit će stručni žiri kojim predsjeda ugledni njemački redatelj Uli M Schueppel. Uz njega su u žiriju hrvatski redatelj Antonio Nuić te talijanski redatelj Ivan Gergolet.

Gergoletovim filmom "Dancing with Maria" Festival je već sinoć, u petak, publici otvorio Veliku ljetnu pozornicu u Opatiji. Petnaest filmova bit će premijerno prikazano u Hrvatskoj, dva premijerno u regiji i jedan će film imati svjetsku premijeru. Izdvajamo regionalnu premijeru Kapadievog filma "Amy" koji je prije 15 dana izazvao veliku pozornost u Velikoj Britaniji.

Među glazbenim dokumentarcima je i pet bosansko-hercegovačkih glazbeno-dokumentarnih filmova što ih je izabrao ugledni bosansko-hercegovački redatelj Pjer Žalica.

Za jedan od filmova organizatori festivala i članovi žirija dugo su nagovarali Žalicu, a riječ je o njegovu filmu "Orkestar". Uz filmsku priču o Plavom orkestru, njihovom lideru Saši Lošiću i Sarajevu publika festivala će moći slušati Plavi orkestar uživo, 3. kolovoza na Velikoj ljetnoj pozornici.

Solo Positivo Film Festival je uvršten u program "Randez-Vous: Festival of France in Croatia 2015" koji je pokrenulo Ministarstvo kulture Francuske te veleposlanostvo Francuske u Hrvatskoj. Zato je pripremljen program filmova francuske produkcije.

Paket ulaznica za festival može se najpovoljinije kupiti online – www.mojekarte.hr te na prodajnim mjestima Festivala Opatija u Opatiji i u Rijeci i to po cijenama od 180 i 220 kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.