Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje "vRIsak": više od 50 književnih događanja i gostovanja autora

30.05.2017.

16:25

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrisak mora biti vrlo glasan, uzmemo li u obzir stanje u hrvatskome nakladništvu i knjižarstvu. Na (već!) desetom izdanju festivala književnih autora i sajma knjige, od 31. svibnja do 10. lipnja u Rijeci će biti gotovo pedeset događanja, a glavna tema je "Književnost između egzila i azila".

Tema ovogodišnjega festivala svojevrsna je posveta preminulome književnom velikanu Predragu Matvejeviću, kojem je upravo to bila jedna od ključnih tema, tumači umjetnički direktor festivala Drago Glamuzina. "Poticao nas je da ustrajemo s ovim festivalom i u vremenima koja mu nisu bila sklona, i kad smo razmišljali o prestanku djelovanja", istaknuo je Glamuzina.

S druge strane, to je i vrlo aktualna tema današnjeg svijeta. "O novim migracijskim valovima i učincima na ljude na festivalu će govoriti pisci koji su i sami prošli takva iskustva, poput Claudija MagrisaAleksandra HemonaSlavenke Drakulić ili Bekima Sejranovića", dodao je Glamuzina.

U sklopu programa "Europom u 30 knjiga", u kojem izdavačka kuća V.B.Z. objavljuje 30 knjiga suvremenih pisaca iz 30 europskih zemalja u tri godine, ove će se godine u Rijeci predstaviti Clare AzzopardiJanis JonevsLidija DimkovskaSrđan Valjarević i Beqë Cufaj, čije se knjige objavljuju ove godine. 

Predstavit će se i novija izdanja domaćih autora koji su ove godine dobili veliku pozornost kritike i čitatelja, poput Damira KarakašaSlobodana ŠnajderaSenka KaruzeMiroslava Mićanovića i Rade Jarka te novi, još neobjavljeni roman Ivice Prtenjače. U programu "Vriska" ove je godine i dio Festivala europske kratke priče pod nazivom "Luka Europe".

Prodajni dio festivala, kojeg organiziraju izdavačka kuća V.B.Z. i Udruga vRIsak, započeo je 22. svibnja predstavljanjem izdanja u knjižari V.B.Z.-a te u dvjema montažnim kupolama na Korzu, s popustima od 20 posto za nove naslove do čak 80 posto za starija izdanja.

Program započinje u srijedu 31. svibnja gostovanjem Slavenke Drakulić koja će u Antikvarijatu Ex libris u 18 sati predstaviti novi roman "Mileva Einstein, teorija tuge", nakon čega slijedi službeno otvorenje festivala. Od 21 sat na brodu "Marina", privezanom uz Adamićev gat, održava se Festival europske kratke priče, na kojem čitaju Senko KaruzaRosa MonteroBronka Nowicka, OndjakiDBC Pierre i Igiaba Scego.

Detaljni raspored gostovanja i događanja na "vRIsku" pogledajte ovdje. O programu desetog Festivala govorio je njegov direktor Zoran Simić, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.