Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinju 40. Osorske glazbene večeri

19.07.2015.

11:19

Autor: Hina, Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nacionalni glazbeni festival "Osorske glazbene večeri" i ove godine u to malo otočko mjesto sa samo četrdeset stalnih stanovnika donosi bogat program koncerata, a otvorit će ga u nedjelju 19. srpnja svečani koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Aleksandra Markovića.

Jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije ravnat će orkestrom u praizvedbi Koncerta za klavir i orkestar Ante Knešaureka te izvedbi glasovitih Slika s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u raskošnoj orkestraciji Mauricea Ravela. Kao solist će nastupiti pijanist Filip Fak, a prethodit će mu predstavljanje glazbene instalacije Krešimira Seletkovića na glavnom osorskom trgu.

Kako se ističe u najavi, u svojem jubilarnom izdanju 40. festival je posvećen svojem utemeljitelju i doživotnom ravnatelju Danielu Marušiću (1931.-2009.), čija je jedinstvena vizija i posvećenost čuvanju i promicanju hrvatske nacionalne glazbene baštine pretvorila Osor na otoku Cresu u grad kulture i glazbe, a Osorske glazbene večeri u uspješan i relevantan glazbeni festival.

Od samog začetka festivala 1976., Marušićeva se programska koncepcija fokusirala na poticanje novog stvaralaštva hrvatskih autora. S tim je ciljem animirao hrvatske skladatelje na pisanje novih djela, pa je u Osoru do sad praizvedeno više od tri stotine skladbi autora svih generacija. 

Ove godine, neka od tih djela zaživjet će u novoj i svježoj interpretaciji, a uvrštene su skladbe skladatelja Davorina Kempfa, Ive Josipovića, Adalberta Markovića, Miroslava Miletića, Marka Ruždjaka, Jurja Stahuljaka i Berislava Šipuša.

Tradicija narudžbi koju je pokrenuo Marušić živi i dalje, pa će tako Osor hrvatsku glazbu obogatiti s pet novih djela iz pera Antonija Babića, Ivane Kiš, Ante Knešaureka, Krešimira Seletkovića i Ivana Josipa Skendera
 
I tri koncerta komorne glazbe 
 
U programu je do 23. kolovoza ukupno 14 koncerata na kojima će, među ostalima, nastupiti mlada pjevačka zvijezda bariton Leon Košavić, Cantus Ansambl, čembalist Pavao Mašić, pijanist Danijel Detoni, te Hrvatski gudački kvartet, Kvartet Papandopulo i Zagrebački gitaristički kvartet, kao i Zagrebački solisti.

Kao jedan od vrhunaca 40. osorskih glazbenih večeri istaknuto je gostovanje ansambla za ranu glazbu L'Arpeggiate, koji "snažnim i nekonvencionalnim izvedbama te istinskim užitkom muziciranja oduševljava medije i publiku diljem svijeta".

Novost su ove godine tri koncerta komorne glazbe koji će biti održani u nizu, kao "neka vrsta festivala unutar festivala", pod umjetničkom ingerencijom violončelistice Monike Leskovar, koja će za tu priliku "okupiti prijatelje, glazbene istomišljenike, umjetnike koji joj mogu stati uz bok i s kojima imaginaciju može pretvoriti u zvuk bez kompromisa".

Glazbenici koji će joj se pridružiti u osorskom "laboratoriju" neka su od najvećih glazbenih imena današnjice: Giovanni Sollima, Boris Brovtsyn, Giuseppe Andaloro, Aleksandar Milošev i Giovanni Guzzo.
 
I opera
 
Nakon što je posljednjih godina scenski aspekt festivala donekle bio u drugom planu, ove godine, nakon desetljeća i pol, u Osor se ponovno vraća opera.

U vlastitoj produkciji, Osorske glazbene večeri za sam kraj festivala, nedjelju 23. kolovoza, pripremaju izvedbu barokne opere Didona i Eneja Henryja Purcella, pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija i uz sudjelovanje vokalnog ansambla Antiphonus, dok će kao vokalni solisti naslovne uloge tumačiti mezzosopranstica Diana Haller i bariton Krešimir Stražanac.

Svi se koncerti održavaju u crkvi Blažene Djevice Marije, a prije svakoga će na glavnome osorskom trgu biti postavljena glazbena instalacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.