Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinju Dani talijanske kulture u Rijeci

08.10.2013.

21:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvorenjem izložbe fotografija Lie Pasqualino "Vježbe pamćenja" u srijedu 9. listopada u Malom salonu na Korzu, počinju Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci koji traju do 24. listopada.

Iz bogatog programa izdvajamo izložbu originalnih plakata, skica i produkcije tvrtke Modiano s kraja 19. i početka 20. stoljeća, što se 15. listopada otvara u Galeriji Kortil. Talijanska drama HNK Zajca za 17. listopada priprema praizvedbu predstave Rimske noći/Notti Romane autora Franca D'Alessandra u režiji Edvina Liverića.

U Art-kinu Croatia održavaju se Dani talijanskog filma s pet recentnih filmskih naslova, od kojih će se većina u Hrvatskoj prikazati prvi, a vjerojatno i posljednji put. Najavljeni su filmovi Giuseppea Tornatorea, Paola Sorrentina, Roberta Anda, Paola Bianchinija i Marca BellocchijaU Rijeci će se održati i 14. godišnji stručni skup u organizaciji ustanove Deputazione di Storia Patria per la Venezia Giulia, a tema je Oko Rijeke i područja gornjeg Jadrana – nova povijesna istraživanja

U Muzeju grada Rijeke postavit će se dvije izložbe. Najprije se 10. listopada otvara izložba o Francescu Drenigu, koji je pod pseudonimom Bruno Neri pokrenuo književne revije 20-ih godina prošlog stoljeća i u njima na talijanski jezik prevodio tada najvažnije mlade hrvatske pisce – Kamova, Krležu, Krkleca. Arhitektonskom opusu Giovannija Rubinicha posvećena je izložba autorice Deborah Pustišek koja se otvara 24. listopada. 

To su drugi po redu Dani talijanske kulture u Rijeci, a organizira ih Generalni konzulat Republike Italije u suradnji s Gradom Rijekom kako bi se publici približila bogata baština talijanske kulture i jezika. Ulaz na sve programe je besplatan, a osiguran je i simultani prijevod.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.