Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinju Dani talijanske kulture u Rijeci

12.10.2018.

15:27

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Kulturna manifestacija "Dani talijanske kulture" kroz koju se Riječanima želi približiti talijanski jezik, umjetnost i kulturu započinje u subotu, 13. listopada i traje do 28. listopada. Tema ovogodišnjih Dana je "Talijanski i mreža, mreže za talijanski".

Program je najavljen u Salonu Grada Rijeke, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako se nakon jučerašnje konferencije vezane uz projekt obilježavanja povijesnih naziva riječkih ulica, nastavlja s njegovanjem odnosa Rijeke i Talijana. "Zahvaljujući talijanskom konzulatu u Rijeci, Dani talijanske kulture obilježavaju se već sedmi put, a pripremljen je bogat i zanimljiv program koji će pobuditi interese Riječana da u njemu sudjeluju i nađu nešto za sebe", rekao je gradonačelnik.

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri zahvalio se Gradu Rijeci na pokazivanju brige i osjetljivosti prema svim nacionalnim zajednicama u Rijeci, a posebno talijanskoj. "I ove nam je godine suradnja s Gradom i kulturnim ustanovama omogućila realizaciju bogatog programa koji će, nadam se, pobuditi interes Riječana. Ove nam je godine tema talijanski jezik i internet - dosezi i izazovi novih tehnologija u širenju jezika", rekao je talijanski konzul te najavio sutrašnju predstavu "Romeo e Giulietta" u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka od 19:30, kojom počinju ovogodišnji Dani talijanske kulture. Ulaz na predstavu je besplatan uz prethodnu telefonsku rezervaciju na broj 051/ 355 201.

Program se nakon subotnje predstave nastavlja u utorak, 16. listopada, u 19 sati u Galeriji Kortil kada će biti otvorena izložba fotografija "Bramante è un archistar!" koja, prema riječima voditeljice galerije Jolande Todorović, govori o odnosu suvremene i povijesne talijanske arhitekture te utjecaju digitalne kulture na jezik i vokabular arhitektonske discipline.

U programu Dana talijanske kulture sudjeluju i riječka Zajednica Talijana te Muzej grada Rijeke, koji sudjeluju u postavljanju izložbe starih kartulina pod nazivom "Un saluto da Fiume". Izložba autorice Marije Lazanje Dušević bit će otvorena 18. listopada u 19 sati, a u sklopu istog projekta u ponedjeljak, 22. listopada od 18:30 bit će predstavljena istoimena knjiga koja objedinjuje izložene riječke razglednice.

"Kada se govori o mrežama i komunikaciji, kartuline i pošta nekada su bile jedini način globalnog kontakta, a uz to, izložene kartuline pričaju jednu priču o razvoju grada kroz proteklih stotinjak godina", kazala je Melita Sciucca iz Zajednice Talijana, istaknuvši zajedništvo uključenih institucija kao dobar put za nastavak njegovanja talijanske kulture u jednom multikulturalnom ozračju.

Također Srednja talijanska škola Rijeka bit će domaćin dodjele nagrada za literarni natječaj na temu talijanskog jezika i njegovog utjecaja unutar globalnih tokova, na kojem su sudjelovali maturanti talijanskih srednjih škola Istre i Kvarnera, a osim u Rijeci, aktivnosti Dana talijanske kulture organizirat će se i u Puli i Novigradu.

Dani talijanske kulture uživaju visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Italije, strateško partnerstvo Grada Rijeke, podršku Rijeke 2020 te brojnih udruga i institucija iz Italije i Hrvatske. Poslušajte izjavu i pogledajte program:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.