Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Pod pozornicom": predstava kao mjesto suočavanja sa samima sobom

22.02.2018.

13:45

Autor: Hrvatski Radio

Pod pozornicom (Foto: Krila)

Pod pozornicom (Foto: Krila)

Foto: - / -

Svi ljubitelji suvremenoga kazališta i kazališta pokreta ovoga i sljedećeg vikenda mogu pogledati predstavu fizičkoga kazališta "Pod pozornicom" koju u riječkoj Filodrammatici izvodi Kreativni laboratorij suvremenoga kazališta Krila.

U predstavi je naglasak stavljen na autoričina sjećanja, snove i refleksiju u kojima se miješa subjektivno i fikcionalno, stvarno i performativno. Predstava je autoričin izraz potrebe za poniranjem, refleksijom i puštanjem jednoga životnog ciklusa da se zaokruži, završi i da se krene u novi, oslobođen tereta prošlosti. 

Autorica, koreografkinja i izvođačica: Ivana Peranić // Izvođačica: Marina Musulin // Glazba: Enver Krivac // Svjetlo: David Dubrović // Kostimografija: Tajči Čekada // Fotograf: Kristijan Vučković // Umjetnička suradnja: Bruno Pocheron i Emese Csornai (Gangplank platforma) // Projekt su sufinancirali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija // Projekt je podržao Savez udruga Molekula // Produkcija: Krila

Predstava se događa u prostoru kazališta, ali ispod scene, gdje je skladište rekvizita, scenografija i drugih stvari iz prijašnjih predstava ili stvari koje su bile dio prostora, ali nisu više u funkciji. Taj prostor je skladišni prostor prošloga, spremljenoga, zaboravljenoga, iskorištenoga, i postaje metaforom potisnutih osjećaja i želja, zaboravljenih sjećanja i ljudi, neispunjenih snova. Prostor pod pozornicom je zbijen, skučen, intiman, i polako će se otkrivati kroz dinamiku suigre izvođača, oblikovanja svjetla i glazbe.

Predstava postaje mjesto suočavanja sa samom sobom, kao neka vrsta urbanog subjektivnog rituala kojim se umjetnica želi osnažiti i s distance sagledati svoj dosadašnji umjetnički rad, koji obuhvaća više od 20 godina rada na riječkoj neinstitucionalnoj sceni, zatim rada kao samostalne umjetnice te svoj osobni život, kao i osjetiti kojim putem krenuti dalje oslobođena vlastitih predrasuda, iluzija i navika.

Ideja projekta rodila se kao rezultat suradnje između kazališne umjetnice i koreografkinje Ivane Peranić i umjetnika Bruna Pocherona i Emese Csornai, započete u lipnju 2016. u sklopu međunarodne suradničke platforme Gangplank.

Predstavu možete pogledati u petak 23. i subotu 24. veljače te u subotu 3. i nedjelju 4. ožujka u dvorani Filodrammatice na Korzu. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, a umirovljenici, studenti, učenici i nezaposleni plaćaju 30 kuna. Zbog ograničenoga prostora, mjesto se mora rezervirati na telefon 091/579-3595 ili na mail info@krila.org. Poslušajte razgovor Ivice Vrkića s Ivanom Peranić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.