Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podzemno kino: glazbeni performans uz nijeme filmove u riječkim tunelima

15.08.2018.

18:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Riječki tunel (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Riječki tunel (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ljetna događanja uvijek su u opasnosti od vrućine ili kiše ili bure, ali i tome ima lijeka: spustite se u podzemlje, u tunele ispod grada. Upravo to je učinila ekipa projekta "Tunel u tunelima", koji nas pozivaju na neobični glazbeni performans uz nijeme filmove u tunelu ispod Grivice do Dolca.

Već od 14 sati u subotu 18. kolovoza počinje program zvučnom instalacijom Vibracija 03 koji će posjetitelje podsjetiti na dramatičnu povijest tunela koji su zapravo izgrađeni kao skloništa od bombardiranja. Uz nadu da to više nikada neće biti, instalacija će nam zorno dočarati zvučnu sliku koja je pratila Riječane kada su tunele koristili kao skloništa tijekom prošlih ratova.

Od 17 sati kreće ležerniji ton uz Dnevnu žurku u tunelima za koju je zadužen Dr. Smeđi Šećer, a u 20 sati počinje glazbeni performans uz nijeme filmove. Imat ćemo jedinstvenu priliku pogledati kako se avangardni eksperimentalni nijemi filmovi iz 20-ih godina prošlog stoljeća nose s današnjom suvremenom glazbom. Njihove je projekcije nekad pratila neka sasvim drugačija glazba onoga vremena, a ovaj put su se za glazbenu kulisu pobrinula dvojica pulskih glazbenih eksperimentatora Vladimir Butković i Marko Jovanović, koji koriste elektroniku, akustiku, dj-ing te klasičnu glazbu.

Za boravak u tunelima pod gradom organizatori savjetuju da ponesete majice, čarape i ostalo potrebno za utopljavanje, budući da je temperatura i nekoliko desetaka stupnjeva niža nego vani - čak i ako neprekidno plešete, nećete se uspjeti ugrijati bez odgovarajuće odjeće, upozorava organizatorica Brigita Perišić.

Vidjet ćemo filmove koji spadaju u klasike suvremene umjetnosti. Tako je trominutni film Mana Raya La Retour à la raison jedan od prvih dadaističkih filmova, napravljen 1923. godine. To je vrijeme kad je Man Ray eksperimentirao s fotogramima, u kojima je predmete stavljao na fotosenzitivni papir i izlagao ih svjetlosti (što je nazivao "rayogramima"). U ovome je filmu na jedan komad filmske vrpce nasuo sol i papar te ga spojio s drugim komadom vrpce i dodao nizove noćnih scena sa sajmova te snimku mobila u plesu s vlastitom sjenom. Pri kraju filma pojavljuje se njegov legendarni model Alice Prin, poznatija kao Kiki od Montparnassea, i to posve gola tijela u prugama svjetlosti.

Nakon toga bit će prikazan 25-minutni Entr'Acte autora Renea Clairea, avangardno remek-djelo koje započinje topovskom paljbom prema publici, što je bio poprilično šokantan i dezorijentirajući prizor za gledatelje onoga vremena. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati današnja publika navikla na virtualne senzacije... Meshes of the Afternoon snimili su 1943. godine Maya Deren i Alexander Hammid te u 14 minuta prikazali nadrealni svijet ženskih snova, odnosno skrivenih unutarnjih želja usnule žene. 

Jedan od prvih ikada napravljenih nadrealističnih filmova je Ghosts Before Breakfast Hansa Richtera, snimljen 1928. godine, koji se bavi umjetnošću, zaboravom i fantazijom, a njegova je originalna glazba uništena za vrijeme nacizma. Ulaz na projekcije filmova, kao i na sva poslijepodnevna događanja je besplatan.

Večer u tunelima završit će dobrom zabavom i plesom uz Volstera, odnosno Marka Dakovića, osječkoga producenta elektronske glazbe, koji kreće od 23 sata, uz ulaznice koje će se moći nabaviti na ulazu u tunel pokraj riječke katedrale, po cijeni od 40 kuna prije, odnosno 50 kuna nakon ponoći.

"Tunel u tunelima" organizira ekipa iz Kluba Tunel na Školjiću, a sve o tome kako i zašto su se odlučili na tu zanimljivu inicijativu i što dalje planiraju, ispričala nam je voditeljica programa Brigita Perišić – poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.