Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Poezija je zec iz šešira": mladi umjetnici i radovi na tragu Vlade Marteka

31.05.2019.

14:32

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Bojan Stojčić, Art piece of cake (Foto: MMSU)

Bojan Stojčić, Art piece of cake (Foto: MMSU)

Foto: - / -

„Poezija je zec iz šešira“ izložba je desetero mladih umjetnika koja se večeras otvara u Galeriji SKC u Kružnoj ulici, a nadovezuje se na rad konceptualnog umjetnika Vlade Marteka, čija će velika "Izložba s više naslova" biti otvorena u riječkome MMSU sredinom srpnja.

Mladi umjetnici, koji izlažu radove nadahnute Martekovim osebujnim stvaralaštvom (više o Vladi Marteku pogledajte ovdje), izražavaju se različitim umjetničkim medijima, formatima i jezicima, slijedeći pjesnički, likovni i spisateljski opus jednoga od najpoznatijih imena hrvatske suvremene umjetnosti.

Izloženi radovi odabrani su natječajem na kojeg je pristiglo četrdesetak prijava iz Hrvatske i okolnih zemalja, a svi su autori sadašnji ili bivši studenti akademija likovnih umjetnosti u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu i Ljubljani. Knjige umjetnika, objekti, instalacije, intervencije u novinama i performansi dolaze u obliku dnevničkih, poetskih ili pripovjednih zapisa, ili pak oblikovani jezicima medija, zakona, reklama.

Na izložbi tako sudjeluju Laura BarićKristina ČehulićKatarina KožulAdela MesićMihaela RašicaBojan StojčićJelena ŠimunićMatea ŠiprakTea Teodorović te Gloria ArapovićLucija Granić i Ivona Habijanec, koje će na otvorenju izložbe izvesti performans "Više od etikete". Kustosica je Kora Girin, a izložba ostaje do 14. lipnja. Galerija SKC otvorena je radnim danom od 17 do 20 sati, uz slobodan ulaz.

Poslušajte što o izložbi kaže kustosica Kora Girin, dok o performansu "Više od igre" govori jedna od autorica Ivona Habijanec:

Poezija je zec iz šešira: Girin o izložbi, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Poezija je zec iz šešira: Habijanec o performansu, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.