Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pogled unatrag: što je 2018. napravljeno u Europskoj prijestolnici kulture?

26.12.2018.

14:27

Autor: Hina

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Ove se godine Rijeka intenzivno pripremala za najveći kulturni projekt u povijesti grada, Europsku prijestolnicu kulture. Uz javnosti manje vidljive organizacijske aktivnosti oko priprema programa i partnerstava, u tijeku je uređenje infrastrukturnih objekata u kompleksu Benčić, javlja Hina.

Palača šećerane, nekadašnja upravna zgrada industrijskih kompleksa - od Tvornice šećera iz sredine 18. stoljeća do Tvornice "Rikard Benčić" – registirana je kao zaštićeno kulturno dobro, a obnavlja se u sklopu Integriranog programa "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine". Za taj program, vrijedan 81 milijun kuna, iz EU fondova je dodijeljeno 67 milijuna. Nedavno je palača dobila fasadu i počinje uređenje vanjskoga dijela. Muzej grada Rijeke u taj bi se prostor trebao preseliti na proljeće 2020.

Dio tog projekta je obnova i prenamjena broda "Galeb", koji će se jednim dijelom pretvoriti u muzej, a dijelom u ugostiteljski i smještajni prostor. Za to je raspisan natječaj za izvođače radova, otvoren do 3. siječnja. Prema planu, obnova i prenamjena "Galeba" trajat će do kraja sljedeće godine, nakon čega će se urediti unutrašnjost broda, a za javnost bi se trebao otvoriti sredinom 2020. godine. 

Brod je na vezu u riječkoj luci. Krajem studenoga javnosti su predstavljeni prvi restaurirani primjerci namještaja s broda, koji će biti elementi muzejskog postava.

Uskoro bi trebali početi radovi na uređenju Ciglene zgrade i T-objekta: pregledavaju se prijave pristigle na natječaj za izbor izvođača radova na Ciglenoj zgradi, koja će postati Dječja kuća, te na T-objektu, budućem sjedištu Gradske knjižnice u kompleksu Benčić.

Krajem godine, tijekom boravka Vlade RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem u Rijeci, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisao je ugovore s ministrom turizma Garijem Cappellijem i ministricom turizma Ninom Obuljen Koržinek, kojima je osigurano nešto manje od 30 milijuna kuna iz državnog proračuna za financiranje projekta Europske prijestolnice kulture u sljedećoj godini. Ministrica kulture ocijenila je da je to možda najsloženiji projekt koji se do sad provodio, a koji obuhvaća i lokalni razvoj, kulturu i turizam te brojna druga područja.

Važan događaj za projekt EPK 2020 bilo je otvaranje novoga kulturnog centra Ri Hub, prostora za komunikaciju s građanima i medijima, organizaciju raznih manifestacija te za coworking, odnosno rad profesionalaca koji se bave povremenim i privremenim poslovima koji ne zahtijevaju fiksno radno mjesto. 

U okviru predprograma EPK, organiziran je tijekom godine niz sadržaja. Tako su po prvi puta ljetna kulturna događanja objedinjena pod nazivom "Ljeto u prijestolnici" - ujednili su se tako festivali "Riječke ljetne noći" i "Furioza", festival za djecu "Tobogan", program ljetnog Art-kina na otvorenom, "Ljeto na gradini" i druga događanja. 

Kao dio pripremnog programa jednog od sedam programskih pravaca projekta EPK, "Slatko i slano", krajem srpnja je u Rijeci boravilo oko 600 studenata arhitekata iz cijele Europe, na skupu njihove krovne organizacije EASA. Oni su istraživali mogućnosti urbanih intervencija, prvenstveno na području Delte i prostora u središtu grada uz more.

U Rijeci su se sastale i direktorice tvrtki koje vode projekt EPK u Hrvatskoj i Irskoj - riječka direktorica Emina Višnić i njezina kolegica iz partnerskoga grada Galwaya Hannah Kiely, a razgovarale su o jačanju suradnje, posebno u segmentu programa i marketinškog nastupa.

U HNK Ivana pl. Zajca u ožujku je premijerno izvedena kazališna predstava na pet jezika "Gorski divovi", koprodukcija Talijanske drame i četiri kazališta nacionalnih manjina iz Europe, kao prvi projekt izravne suradnje HNK i EPK 2020.

U sklopu programskog pravca "Lungomare" na proljeće je priređen književni projekt "Autorske bure", tijekom kojeg je 15 književnika boravilo u isto toliko kvarnerskih mjesta, pišući priče koje će se sljedećeg proljeća objaviti u knjizi. Bitan segment EPK u Rijeci je i program "Učionica", u kojem je kroz pedesetak teorijskih predavanja, radionica, seminara i konferencija više od 600 sudionika stjecalo znanja na području kulture i kulturnih politika. 

U projekt EPK ušao je i nogomet, tako da je krajem godine uspostavljena suradnja s HNK Rijekom, i to na projektu "One City One Goal", u sklopu kojeg će u Rijeku stići juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica te igrati utakmice na stadionima Rujevici i Kantridi. U tom projektu je planiran i glazbeni festival nogometnih navijačkih pjesama, festival nogometnih filmova, festival kratkih priča sportske tematike te međunarodna konferencija o ulozi nogometa u društvenim promjenama, a većina manifestacija odvijat će se na Kantridi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.