Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pogledajte i poslušajte prvu zvučnu slikovnicu o Kraljevici i Frankopanima!

02.04.2020.

15:49

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT - Radio Rijeka

Foto: HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Koronavirus nije uspio posve zaustaviti projekt "Putovima Frankopana": za najmlađe, ali i sve koje zanima lokalna povijest, napravljena je zvučna slikovnica o Kraljevici i Frankopanima - i to je tek prva u nizu od planiranih osam zvučnih slikovnica!

"Putovima Frankopana" najveći je županijski projekt obnove i revitalizacije frankopanskih kaštela, a niz aktivnosti bio je namijenjen najmlađima, poput kvizova u nižim razredima osnovnih škola, kojima se kroz igru i zabavu djeci predstavljalo povijest našega kraja i obitelji Frankopan.

Napravljeno je i osam slikovnica za interpretacijske centre u Čabru, Brodu na Kupi, Grobniku, Trsatu, Bakru, Kraljevici, Bribiru i Krku, s tekstovima koji su se temeljili na povijesnim činjenicama i tradiciji. Djeca diljem Primorsko-goranske županije su to izvrsno prihvatila, kao i lokalne zajednice u kojima su se mještani uključivali u projekt, što je ključno za kvalitetno očuvanje baštine, navode u Primorsko-goranskoj županiji.

Jer, ako ne poznajemo svoju kulturu i povijest, onda je nećemo znati sačuvati ni promovirati. No, onda je došla pandemija koronavirusa, i sve zaustavila. 

Međutim, iako se mnogo toga u ovim novim okolnostima mora privremeno obustaviti, ipak ima načina da se projekti nastave - i tako je nastala ideja o zvučnim slikovnicama. Prva od planiranih osam, "Svojeglavi štapić", već je spremna za gledanje i slušanje, a govori o Kraljevici i Frankopanima.

Tekstove za svih osam frankopanskih slikovnica napisao je Velid Đekić, a temelje se na povijesnom istraživanju. Ilustracije su rad Margarete Peršić, a autor glazbe je Elvis Stanić. Veliki mali kreativac, 12-godišnji Luka Zulian, spojio je zvuk sa slikom, a voditeljica projekta "Putovima Frankopana" Rajna Miloš dala je slikovnici glas. "Ovo je prva, snimit ćemo i preostalih sedam", poručuju iz Primorsko-goranske županije.

Uživajte u gledanju i slušanju slikovnice:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.