Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pola milijuna kuna za "Republiku"

27.06.2013.

18:04

Autor: Neva Funčić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zašto novi festival "Republika" gradu vrijedi 50 puta više od Ri rocka i zašto je rijeka u kolovozu pusta, pitali su Obersnela gradski vijećnici na aktualnom satu Gradskoga vijeća.

Po kojim kriterijima i na temelju kojeg natječaja je novome festivalu Republika dodijeljeno pola milijuna kuna te koje pravne osobe stoje iza organizacije festivala, zanimalo je Bojana Kurelića iz Akcije mladih.

Organizator festivala je Grad Rijeka, odgovorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, rekavši da ne zna točno o kojoj se pravnoj osobi radi. Smatra da je riječ o projektu koji će objediniti kreativnu industriju i pozicionirati Rijeku na kulturnoj karti Europe te da u početnoj fazi svakom projektu treba osigurati veća sredstva da bi zaživio.  

Republika je novi festival suvremene kulture i umjetnosti koji se od 18. do 20. srpnja održati u prostorima bivšega tvorničkog kompleksa Rikard Benčić i na brodu Galeb. Okupit će kreativce iz čitavog svijeta koji će sudjelovati na SHARE konferenciji o zaštiti prava internet-nacije, Pause Festu o digitalnoj industriji, A Maze festivalu kompjutorskih i gara i umjetnosti, dio Republike posvećen je startup projektima, a Start Art Expo likovnim umjetnostima.

U srpnju imamo Riječke ljetne noći, Ljeto na Gradini, Harteru i Republiku - a u kolovozu mrak. Hoće li se grad probuditi, pitao je Danko Švorinić iz Liste za Rijeku. Obersnel je na to rekao da Grad ne može organizirati baš sve, ali da nema ništa protiv toga da podupre organizaciju nekog događanja u osmom mjesecu – i pozvao potencijalne organizatore da se jave za sljedeće ljeto. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.