Hrvatski radio

Radio Rijeka

Polaznici radionice Doma mladih predstavljaju svoje prve filmske uratke

01.02.2017.

10:53

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dom mladih će u Art-kinu Croatia u četvrtak, 2. veljače, s početkom u 18 sati, predstaviti petnaest kratkih filmova nastalih u sklopu video i filmske radionice te pod vodstvom Josipa Šarlije. Ulaz je slobodan.

Filmovi koji će biti prikazani na velikom platnu Art-kina su "Moja Rijeka", "Poštapalice", "Slowmotion", "Ima vremena", "Krici iza vrata", "Ljudi bez adrese", "Mia Negovetić", "Darko", "Ljubav i ljubomora", "I rogati plaču", "Dosada", "Gledajući prema nebu", "Autoškola", "Legenda o kosom tornju" i "Dnevnik".

Video-filmska radionica Doma mladih ima tradiciju dugi niz godina. Posljednjih dvadeset godina voditelj je Josip Šarlija, dugogodišnji profesor Doma mladih koji svojim znanjem i stručnošću okuplja u radionicama osnovnoškolsku djecu iz škola grada Rijeke, ali i iz škola Primorsko-goranske županije.

U video radionici djeca stječu znanja o medijskoj kulturi, filmu kao spoju umjetnosti i moderne tehnologije, usvajaju osnovna znanja i pojmove o filmu, upoznaju se s kamerom te njenim mogućnostima, programom za montažu, pišu scenarije i knjige snimanja. Poticanjem kreativnosti i stvaralaštva kod polaznika nastoji se razviti i njegovati ljubav prema filmu i filmskoj umjetnosti.

Zadatak svakog polaznika je da osmisli ideju za film, kao i njegovu konačnu realizaciju. Polaznici video radionice sudjeluju svake godine na Reviji koje organizira Hrvatski filmski savez, gdje postižu značajne rezultate već duži niz godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.