Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja: višestruka ulaganja

12.04.2021.

15:21

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Planira se obnova i rekonstrukcija Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, vrijedna oko 106 milijuna kuna. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a potom će projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić najavila je, na videokonferenciji za novinare, nastavak ulaganja u projekte u kulturi. 

Rekla je da je u fazi potpisivanja građevinska dozvola za potpunu obnovu i rekonstrukciju muzeja, bivše Guvernerove palače, te da će, s obzirom na to da se radi o velikom i financijski zahtjevnom projektu, taj projekt biti prijavljen za sufinanciranje iz europskih fondova, čim se otvore mogućnosti za apliciranje.

Najavila je da će u sklopu projekta biti obnovljena i rekonstruirana cijela palača, u funkciji će biti do sada neiskorišteni prostori i bit će ostvareni uvjeti za modernu, multimedijalnu prezentaciju bogate muzejske građe Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Pročelnica Šišić u nastavku je izvijestila da je Ministarstvo kulture i medija u okviru financiranja javnih potreba u kulturi odobrilo 300 tisuća kuna za novi stalni postav Muzejske zbirke Kastavštine, koja u Kastvu djeluje od 1981., kao dislocirana zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Toliko novca osigurat će i Primorsko-goranska županija, kao i Grad Kastav, a to će omogućiti posve novu, modernu prezentaciju bogatog kulturno-povijesnog života Kastavštine.

Ministarstvo je odobrilo i 100 tisuća kuna za drugu i treću fazu uređenja Memorijalnog centra "Lipa pamti", koje će obuhvatiti obnovu i širenje muzejskog prostora u mjesto Lipa i integraciju memorijalnog muzejskog postava sa zajednicom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.