Hrvatski radio

Radio Rijeka

Port of Dance kreće s predstavom FLY! na Trgu Riječke rezolucije

30.06.2020.

10:11

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Vojta Brtnický / HKD

Foto: Vojta Brtnický / HKD

Foto: - / -

U kazališnom programu na Trgu Riječke rezolucije svoje mjesto pod vedrim večernjim nebom našao je i Hrvatski kulturni dom na Sušaku: 2. srpnja počet će program Port of Dance, a bit će to ujedno i početak Festivala inkluzivne scene.

Zbog pandemije koronavirusa program Spring Forward festivala u organizaciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku održan je online, a program Port of Dance nudi uživo selekciju tog festivala. Pet predstava suvremenog plesa bit će održano na tri lokacije, na Trgu Riječke rezolucije, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja i u Exportdrvu.

Prva je na programu predstava FLY! češke plesačice Markéte Stránske, u četvrtak 2. srpnja u 21 sat na Trgu Riječke rezolucije. "FLY! je fizičko životno iskustvo s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake", stoji u najavi predstave. 

Češka koreografkinja, izvođačica i fizioterapeutkinja u solo projektu istraživala je koliko smanjeni centar za podršku utječe na našu fizičku i mentalnu stabilnost, a pri tom naglašava činjenicu da svaka različitost nudi niz mogućnosti i jedinstvene fizičke i mentalne putove. 

Markéta Stránská je od 2012. aktivna članica češke scene suvremenog plesa. Uglavnom surađuje sa DNO Theatre u Hradec Královu, dvije je godine članica neprofitne organizacije Clown Doctor, a razvija i međunarodnu mrežu umjetnika s invaliditetom. 

Predstava je dio selekcije Spring Forward festivala koji se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te u suradnji plesne mreže Aerowaves i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku održao online. Istovremeno je i gostujuća predstava u sklopu Festivala inkuzivne scene koji se na Trgu Riječke rezolucije odvija od 2. do 4. srpnja.

O ljetu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku govori Edvin Liverić:

Ljeto uz univerzalni jezik plesa, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: HKD

Foto: HKD

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.