Hrvatski radio

Radio Rijeka

Postavljen "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik"

20.09.2020.

13:14

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: Rijeka 2020 - EPK

Foto: - / -

Umjetnička intervencija u javnom prostoru Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" o kojoj se puno pisalo i govorilo, a čije je postavljanje u svibnju zaustavio COVID-19 postavljena je na Riječki neboder 20. rujna, na dan odluke ZAVNOH-a o priključenju Rijeke Hrvatskoj.

Riječ je o skulpturi napravljenoj u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske petokrake zvijezde u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla. Crvene krhotine simboliziraju 2800 boraca koji su poginuli u bitki za Rijeku 1945. godine.

Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep - umjetničke intervencije u javnom prostoru kojeg organizira riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programskog pravca Doba moći, a koji, kao programski pravac Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture, tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Nemanja Cvijanović je diplomirao Slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, a Poslijediplomski studij projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na Fakultetu za dizajn i umjetnost Arhitektonskog sveučilišta, također u Veneciji. Bavi se propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije. Naglašavajući poziciju odgovornosti i osviještenosti prema anomalijama suvremenog društva, on promatrače uvodi u intrigantan odnos prema memoriji, promjenama vrijednosnih sistema, propagandi, konzumerizmu i masovnim medijima.

"Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek 'opasnog' antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo", tumači autor instalacije Nemanja Cvijanović.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije, Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija.

Postavljena na vrh Riječkog nebodera, ova umjetnička intervencija podsjeća na crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. "Izvan dohvata i uperen prema nebu, samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom", stoji u objavi MMSU-a. 

"Umjetnik Nemanja Cvijanović svoj je rad izveo svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji. Krhotine crvenog stakla simbolički preduhitruju vandalizam u kojem petokraka može potencijalno stradati i ukazuju na mogućnost da spomenik sam sebe obrani od uništenja i zaborava", zaključuju iz Muzeja.

"Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" ostat će na Riječkom neboderu do 4. listopada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.