Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Trnoružica - elektro bajka": Kako je priča izgledala prije nego ju je Disney uzeo u ruke?

26.04.2023.

16:25

Autor: Tatjana Sandalj

Trnoružica - elektro bajka

Trnoružica - elektro bajka

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Predstava talijanskog autora i redatelja Mattea Spiazzija "Trnoružica - elektro bajka" premijerno će biti izvedena u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u petak 28. travnja.

Matteo Spiazzi je predstavu postavio po poznatim motivima Charlesa Perraulta i teksta Gianbattiste Basilea koji je prvi zapisao narodnu priču o "Uspavanoj ljepotici u šumi". Na konferenciji za novinare objasnio je da je želio klasičnu priču prenijeti u današnje doba, pa je odabrao teatar objekata kao najprikladniji pristup. 


Nema u izvedbi mnogo teksta, ali ssu zato predmeti koji pričaju priču puni simbolike i metafora. Objekte pokreće lutkar, ali njima teče i električna energija koja postaje metafora života, rekao je. Glavni lik predstave zove se Nikola, a sve zajedno je hommage velikom znanstveniku Nikoli Tesli uz 80. obljetnicu njegove smrti.


Spiazzi je istaknuo da su željeli postaviti izvornu i cjelovitu priču o Trnoružici koja obuhvaća i njezin život nakon što postane majka. Verzije poput Disneyeve nježnije su i toplije od izvorne, ali izostavljaju puno značenje priče, rekao je dodavši da su teme kojima su se bavili egoizam, konzumerizam, ali prije svega važnost i vrijednost pamćenja, memorije, obiteljske ljubavi...


Sve likove glumi samo jedan glumac lutkar, Tilen Kožamelj. On je naveo da mu je uvijek najteže biti sam na sceni, jer je sva odgovornost za izvedbu samo na njemu. Ovdje je dodatna težina u tome što 'animira' i električnu energiju, a scenografija s njegove strane pozornice izgleda kao komandna ploča neke podmornice, svemirskog broda. Ipak, vjeruje da će publici sve izgledati kao priča koja teče lako, prepuna značenja za malu i veliku publiku.


Predstava je namijenjena djeci starijoj od pet godina, no kako je rekao Spiazzi, autorski tim se nada da će biti zanimljiva i roditeljima koji će čitati metafore i, nadaju se, odgovarati na brojna dječja pitanja. 


Poslušajte kratku najavu, Spiazzi i Kožamelj govore ovako:

Trnoružica - elektro bajka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.