Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povedite dijete u kazalište!

20.03.2022.

11:43

Autor: Hina

Foto: GKL Rijeka ( Flekavac)

Foto: GKL Rijeka ( Flekavac)

Foto: - / -

Hrvatski centar Assitej danas se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade kojemu je ove godine domaćin Istarsko narodno kazalište u Puli. 

U sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade danas, 20. ožujka u INK-u bit će izveden prigodan program te će biti upriličeno čitanje hrvatske poruke za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, koju je ove godine napisala redateljica Franka Perković Gamulin.


U njoj ističe važnost kazališta kao čuvara sjećanja u današnjem ubrzanom vremenu prepunom informacija i događaja, podsjetnika na sve ono što nam je zajedničko, važno i za što vrijedi živjeti, koji nam pomaže da bolje razumijemo sebe i svijet oko sebe.


"Doista nam treba taj mali trenutak, mali trenutak svake godine, u kojem zastanemo i sjetimo se što nam je, i zašto nam je, bitno. I možda osjetimo radost što neke stvari, poput kazališta, postoje i opstaju tisućama godina i možda se zapitamo zašto bez kazališta ni danas, u ovom čudnom vremenu, ne možemo ili ne želimo", stoji u njezinoj poruci.

Vjerujem da je kazalište, baš kao i ovaj dan, jedan veliki podsjetnik. Ljudi koji rade u ovoj kući u kojoj nastaju predstave bave se time da nešto važno ne zaboravimo. Oni daju sve od sebe da nas svako malo okupe i podsjete - na ono što nam je svima zajedničko, što nam je važno, što je lijepo i za što vrijedi živjeti.

redateljica Franka Perković Gamulin

"Kad sjedimo u kazalištu, kucamo zajedno i podsjećamo se da smo svi nježni, ranjivi i hrabri, ponekad nesretni, ponekad i smiješni. To nam pomaže da bolje razumijemo sami sebe i druge oko sebe, i, najvažnije od svega - učimo kako živjeti jedni s drugima", dodatno je poručila.


Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, kao inicijativa ugledne svjetske kazališne organizacije ASSITEJ, obilježava se od 2001. godine, a od 2012. pod sloganom "Povedite dijete u kazalište", što je poziv na akciju kako bi se umjetnost učinila dostupnijom djeci i mladima. 


U Hrvatskoj se obilježava u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ, osnovanog 1996., člana svjetskog ASSITEJ-a koji okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. ASSI­TEJ u Hrvatskoj udružuje 35 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 24 profesionalno vođenih dramskih studija i šest individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.