Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povjesničari umjetnosti i arhitekti o riječkoj Vodovodnoj ulici

26.04.2023.

14:05

Autor: Albert Petrović

Fasade Vodovodne je EPK oslikala muralima

Fasade Vodovodne je EPK oslikala muralima

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U prostorijama Seniorske sekcije Društva arhitekata Rijeka u četvrtak 27. travnja u 19 sati bit će održan niz predavanja i izložba o povijesti Vodovodne ulice, nekadašnje industrijske zone i žile kucavice grada na Rječini.

U uvodnom predavanju će povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić govoriti o arhitektima Vodovodne koji počivaju na groblju Kozala. 


Predavanje o povijesnoj vrijednosti zgrada održat će arhitektica Nana Palinić, a bit će prikazan i video-vodič kroz povijest ulice. 


Autorica tog videa, Ingrid Jerković, napravila je seriju videa o riječkoj povijesti i ljudima koji su je obilježili. Gledanost tih uradaka je, za sada, kaže, mala, no nikad ne znaš kad će se u budućnosti netko zainteresirati za tu tematiku. 


Što se Vodovodne tiče, ulica je neiscrpni izvor zanimljivosti. Bila je prva riječka industrijska zona, a ovaj video koji je snimila s Nanom Palinić je pravi vodič kroz ulicu i njenu povijest: pokraj svake zgrade zastanu i profesorica Palinić nešto o njoj ispriča. 


Koje sve uspomene čuva danas pomalo zaboravljena Vodovodna, ispričala je autorica videa Ingrid Jerković, poslušajte:

Ingrid Jerković

Ingrid Jerković

Foto: Albert Petrović / Radio Rijeka

Ingrid Jerković o snimanju u Vodovodnoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.