Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poziv građanima da uključe svoje uspomene u muzejski postav broda Galeb

02.12.2021.

14:46

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Muzej grada Rijeke je uputio javni poziv građanima na uključivanje u pripremu muzejskog postava broda Galeb. Obnova broda u brodogradilištu u Kraljevici bit će završena do sredine iduće godine, kada će na sedam paluba početi uređenje stalnog postava budućeg muzeja.

Vaša uspomena može biti dio muzejskog postava, a svi zainteresirani Javnom se pozivu mogu odazvati putem online obrasca na stranicama Muzeja grada Rijeke na adresi https://www.muzej-rijeka.hr/zbirke/brod-galeb/ ili putem mail adrese info@muzej-rijeka.hr, odnosno broja telefona: +385 51 351 092.

U obzir dolaze različiti predmeti, ali i ljudske priče koje se mogu odnositi na sva razdoblja života broda koji je kroz povijest plovio pod imenima Ramb III, Kiebitz i Galeb, rekle su voditeljice projekta Galeb u Muzeju Rijeke Kristina Pavec i Ema Makarun.

Na sadržaju su, kažu, surađivali s muzejima iz naše i susjednih zemalja. Iz Srbije su stigle fotografije i filmski zapisi, iz Slovenije stiže mina s Kiebitza, u Istri su nađeni brodski dnevnici s prvog Galebovog putovanja 1953. u London, a u Rijeci su pronađeni časnici koji se sjećaju plovidbi.

Muzejski postav prostirat će se na sedam paluba broda i obuhvaća osamdeset posto površine broda, dok je preostala petina namijenjena komercijalnim sadržajima restorana, kafića i ljetnog kina.

No stalno smo u potrazi za novom građom, ističu kustosice te pozivaju sve građane Hrvatske i država bivše Jugoslavije te zemalja poput Italije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije da se uključe u posljednju fazu pripreme muzejskog postava broda Galeb.

Galeb je u javnosti najpoznatiji kao Brod mira i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje članice Pokreta nesvrstanih, no ovaj brod je i mnogo više od toga. Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. Dva puta je ozbiljno nastradao, ali se kao feniks vraćao u život. Bio je školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište pronašao u Rijeci gdje će postati prvi hrvatski brod-muzej.

Obnova broda Galeb financira se europskim sredstvima kao sastavni dio EU projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine".

Brod se trenutno nalazi na obnovi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, a trajno mjesto naći na vezu uz riječki lukobran. Istovremeno, Muzej grada Rijeke u suradnji s dizajnericom Nikolinom Jelavić Mitrović priprema stalni muzejski postav koji će prikazati bogatu i zanimljivu povijest broda.

Nema vremenskog ograničenja za dostavu materijala, vaše su uspomene uvijek dobrodošle, poručile su kustosice, poslušajte razgovor:

Uključite svoje uspomene u muzejski postav broda Galeb, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.