Hrvatski radio

Radio Rijeka

Praizvedba "Avanture maloga Juju": totalno kazalište za svestrane izvođače

19.09.2018.

14:56

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Petar Fabijan / GKL Rijeka

Foto: Petar Fabijan / GKL Rijeka

Foto: - / -

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka počinje sezona naslovljena "Odrastamo hrabro - u kazalištu!" Sjećate se avantura maloga Juju? Junaci jedne od najpopularnijih dječjih pjesmica zaživjet će prvi put na kazališnoj sceni baš u Rijeci, u subotu, 22. rujna, u 18 sati.

Pjesmicu, koju su jednom davno objavili Žarko Roje i Petar Bergamo, dramatizirale su Milica Sinkauz i Ivana Đula, a Đula je skladala i originalni dio glazbe. U oblikovanju teksta bilo im je važno ostati vjeran poznatom originalu, ali i ispričati svoju priču u djeci prihvatljivom kontekstu. Prvi put su dramatizirale pjesmu, a kako je ritam i glazba važan dio dramaturgije, cijeli je tekst nalik na pjesmu.

Kako pjesmu pretvoriti u kazalište? To je bilo izazovno pitanje za cijelu autorsku ekipu. Kada govore o tome, izgleda da je rad bio nalik na igru u kojoj uživaju iako je posla puno, jer glumci sviraju, pjevaju, plešu, animiraju i glume. 

"Juju je bila prva pjesma koju sam naučila na hrvatskom", govori redateljica Renata Carola Gatica. Tumačeći kako su humorni elementi predstave 'izlazili' iz rada s glumcima na način da će rezultat biti zabavan i odraslima, zaključuje da je rezultat mala i slatka predstava koja se bavi, u odrastanju prevažnom temom, strahovima. 

Suradnik za pokret je Damian Cortes Alberti, scenografiju, objekte i kostime oblikovala je Alena Pavlović, a svjetlo Sanjin Seršić. Jujua igra Tilen Kožamelj, novi stalni član riječkog lutkarkskog ansambla, a uz njega na sceni su Damir Orlić, Andrea Špindel, David Petrović i Zlatko Vicić.

Najavili su predstavu za djecu uzrasta od tri godine na više koja traje samo 35 zanimljivih minuta. Termine prikazivanja pronađite ovdje

Od subote Juju vas na igru poziva u Gradsko kazalište lutaka Rijeka, a kako o svemu govore autori i glumci poslušajte u nastavku:

Galerija
S jedne od glazbenih radionica na kojoj je nastajala predstava (Foto: GKL Rijeka), Foto: -/-
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Petar Fabijan / GKL Rijeka, Foto: -/-Foto: Petar Fabijan / GKL Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.