Hrvatski radio

Radio Rijeka

Praizvedba: "Četiri godišnja doba" u papirnatom teatru

06.07.2017.

17:36

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki Festival za djecu Tobogan nudi praizvedbu predstave "Četiri godišnja doba". Produkcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka je prva hrvatska profesionalna predstava pripovjednog kazališta u formi tradicionalnog kamišibaj japanskog uličnog kazališta.

Riječ je o teatarskoj maloj formi, umjetnosti koja spaja priču, slikovnicu, strip i umjetnost pripovijedanja ili glumu. Tradicija je bila toliko raširena da su Japanci prve televizore zvali - denki kamishibai, električni papirnati teatar.

U Ciklusu pričopredstava Gradsko kazalište lutaka Rijeka predstavlja kamišibaj teatar, tradicionalnu japansku formu koju budistički svećenici čuvaju još od 13. stoljeća.

Tijekom posljednje velike gospodraske krize u Japanu mnogi su preživljavali ili kućne prihode dopunjavali pripovijedajući priče na trgovima i ulicama koristeći kami - papir, da bi stvorili shibai - tetar.

Papirnatu dramu animira i pripovijeda Damir Orlić u režiji Irene Rajh, a inspirirani su slikovnicom Pike Vončine "Četiri godišnja doba". Priču je dramatizirala Vedrana Balen Spinčić. Kako je slikovnica zapravo ilustracija priče, a kazalištu ipak treba i malo drame, za grafičku obradu i oblikovanje ilustracija pobrinula se Petra Petan.

Predstavu od jeseni očekujemo u lutkarskom kazalištu, vrtićima i školama, ali je praizvedba u četvrtak 6. lipnja u 21 satu u Astronomskom centru u Rijeci, pod vedrim nebom. Reprize su u petak 7. lipnja u 20 te u 21 sat.

O kamišibaj teatru i radu u Rijeci pripovijeda gošća iz Slovenije, redateljica Irena Rajh, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.