Hrvatski radio

Radio Rijeka

Praizvedba "Ištipane hartije" Riječanina Juraja Marka Žerovnika u Zajcu

09.10.2016.

19:18

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladi skladatelj i pijanist Juraj Marko Žerovnik, dvadesettrogodišnjak iz Rijeke, iza sebe ima već nekoliko izvođenih skladbi. Ovoga petka, 14. listopada, u Hrvatskome narodnom kazlištu Ivana pl. Zajca riječka publika imat će priliku čuti praizvedbu njegove skladbe "Ištipana hartija".

Budući da je Juraj Marko Žerovnik iz glazbene obitelji, teško je bilo ne zamijetiti glazbeni talent od ranih dana. Svoj put započeo je s glasovirom, u međuvremenu počeo skladati, a danas je student Muzičke akademije u Zagrebu; apsolventska godina glasovira i peta godina kompozicije, s već nekoliko izvođenih skladbi iza sebe.

"Odmalena sam bio fasciniran time kako netko može nešto zapisati da iz toga nastane nešto tako fantastično kao što je glazba", opisuje svoje početke Juraj Marko u programu Radio Rijeke. Neke od skladbi sam je i praizveo te napominje kako je iznimno ponosan na praizvedbu klavirskoga koncerta u Varaždinu, s Varaždinskim komornim orkestrom, kojim je ravnao maestro Pavle Dešpalj.

"Uvijek treba postojati iskrica na početku, neki poriv. To se događa, ali ne tako često. Cjelokupni proces skladanja iziskuje puno truda, posla, znanja i odricanja. To je cijeli studij; studij kompozicije upravo tome služi, radimo na tome što napraviti od ideje koju imamo", objašnjava Juraj Marko.

Što se tiče klavira, fokus mu je na suvremenoj glazbi. Voli skupno muziciranje i komorne sastave. Za spomenuti praizvedeni klavirski koncert dobio je i Dekanovu nagradu, a kada smo već spominjali nagrade, mladi kompozitor i pijanist, spomenuo je pridruženo članstvo Hrvatskome društvu skladatelja, kao i nagradu iz fonda Rudolf i Margita Matz, koja funkcionira kao stipendija.

"Praizvedba moje skladbe Ištipana hartija za soliste, zbor i orkestar bit će ovoga petka u Rijeci. To je isto nešto o čemu sam mogao samo sanjati", nasmiješeno dodaje Juraj Marko. Djelo je nastalo na stihove književnika Janka Polića Kamova, jer, kako kaže, voli razdoblje moderne, tu veliku prekretnicu i šokantni bum.  

"Dok sam radio na ovome djelu, pokušao sam izbjeći opterećenost racionalnim pristupom, htio sam napraviti odmak od racionalnosti. Također sam htio da djelo bude na neki način pristupačno i nekome tko nije upoznat sa svim suvremenim tekovinama. Stilski je relevantno za sve što sam radio, nadovezuje se na moj rad. Ištipana hartija balansira između pitkijeg i avangardnog, odnosno čistog modernističkog izražaja", opisuje Juraj Marko svoju skladbu.

Sve Riječane pozivamo na koncert u petak, 14. listopada u HNK-u Ivana pl. Zajca. Mladome glazbeniku želimo puno sreće u daljnjemu radu. Poslušajte zanimljiv razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.