Hrvatski radio

Radio Rijeka

Praizvedba Papandopulova 'Capriccia' na Riječkim ljetnim noćima

11.07.2013.

15:50

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program koncerta pod nazivom 'Classic and jazz' Gorana Končara i Darko Jurković Quarteta što će biti održan u petak 12. srpnja u velikom klaustru samostana na Trsatu u 21:30 predstavlja glazbenu svjetsku praizvedbu na Riječkim ljetnim noćima.

Projekt Goran Končar & Darko Jurković Quartet sastavljen da propituje granice klasike i jazza premijerni nastup imat će na Riječkim ljetnim noćima. Na programu je praizvedba Capriccio za solo violinu i jazz kvartet, skladbe jednog od najvećih hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula.

Taj crossover klasike i jazza imao je doista čudan put: skladba je napisana za jedan veliki jazz festival, ali je umjesto na festivalu završila zaboravljena u televizijskim depoima. Kada ju je otkrio Goran Končar, violinist svjetskog glasa, počeo je i projekt okupljanja grupe koja bi je bila u stanju izvesti. Potom je osmišljen i kompletan repertoar u kojem se plodonosno spajaju disciplina klasike i lepršavost jazza.

Darko Jurković Čarli
o Papandopulovom djelu kaže: Ovo je jedno dosta teško, moderno dodekafonsko djelo koje još nije nikada izvođeno i pisano je u principu za violinu i jazz kvartet. To je tako zamišljeno i mi ćemo prvi put to izvesti.

Sastav vrhunskih glazbenika koji propituju granice žanra i svoje vlastite, čine: violinist Goran Končar, gitarist Darko Jurković, Henry Radanović na kontrabasu, pijanist Zvjezdan Ružić, Kruno Levačić na bubnjevima te kao specijalna gošća Ljerka Končar na violončelu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.