Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila "Brendiranje kulture"

28.02.2019.

13:19

Autor: Gloria Fabijanić Jelović, Hina

Predsjednica u društvu župana i gradonačelnika (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Predsjednica u društvu župana i gradonačelnika (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u Sveučilišnom kampusu u Rijeci otvorila je međunarodnu konferenciju "Brendiranje kulture", koju organizira Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kao pokroviteljica Konferencije, osjeća se ponosnom što je porijeklom Riječanka i to je istaknula u svom pozdravnom govoru. "Rijeka je kroz povijest oblikovala svoj jedinstveni identitet, vrijednu industrijsku baštinu. Rijeka je grad pomoraca, Trsatske gradine, kolijevka Torpeda, središte jednog od najljepših hrvatskih karnevala, grad koji podržava i uvažava kulturne različitosti, ali čuva svoj temeljni hrvatski kulturni karakter. Naša se Rijeka brendira kroz naše civilizacijske vrijednosti koje je stvorila i koje su je učinile prijestolnicom kulture", izjavila je predsjednica Grabar Kitarović.

Istaknula je da će se 2020. godine dogoditi jedinstven slučaj da jedna zemlja predsjeda EU-om i da u isto vrijeme jedan njezin grad bude Europska prijestolnica kulture. To moramo iskoristi za što bolje brendiranje i mapiranje Hrvatske na karti Europe, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ocijenila je da je titula EPK velik izazov i odgovornost te da zbog toga svi zajedno trebamo sudjelovati na pripremi najboljeg mogućega programa. Stoga je, podsjetila je, prije godinu dana u svojem uredu predstavila projekt veleposlanicima te je posjetila predstavnike irskoga grada Galwaya, druge Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kako bi se upoznala s njihovim programom.

Hrvatska je prilično dobro brendirala svoj turizam, kulturnu baštinu i sport, ustvrdila je predsjednica. Želeći pridonijeti brendiranju Hrvatske, osnovala je radnu skupinu koja treba donijeti dokument o ovom pitanju, koji bi se potom predao vladi i drugim institucijama kao podloga za aktivnosti. U tom brendiranju vrlo je važna i kultura, čemu Rijeka i EPK mogu značajno doprinijeti, rekla je Grabar-Kitarović.

Na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Brendiranje kulture" tridesetak domaćih i stranih stručnjaka prenijet će svoja iskustva i dobre primjere brendiranja kulture i kulturnog turizma. Program se sastoji od tri programske cjeline: brendiranje gradova, brendiranje kulture i kulturni turizam. Uključuje četiri radionice i panel-rasprave.

Na konferenciji sudjeluju brojni renomirani stručnjaci poput Erika KesselsaKaia Amberlea i Miguela Rivasa koji će govoriti o trendovima i izazovima u brendiranju kulture. Cilj konferencije je kroz predavanja, radionice i panel rasprave, predstaviti pozitivne domaće i međunarodne primjere na temu brendiranja kulture i kulturnog turizma.

"U nekim prošlim vremenima postojala je velika distinkcija, ako ne i sukob između onog što je kultura i umjetnost i onog što je marketing i brend. Mislim da smo danas prešli iz tog dualizma u nešto što možemo sinergijski razvijati, brendove i naše kulture u smislu našu tradiciju i u smislu naših novih umjetničkih praksi, brendirati naš grad Rijeku, županiju i naravno, Republiku Hrvatsku", istaknula je direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o., Emina Višnić.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Rijeka u transformaciji od sivog industrijskog grada u grad živog malog i srednjeg poduzetništva, modernog sveučilišta i kulture koja pomaže u dovršenju te tranzicije. Rijeka postaje šarena i razigrana luka različitosti te ostaje hrvatski simbol za otvoreno, uključivo, hrabro i uvijek drugačije, rekao je Obersnel.

Župan PGŽ-a Zlatko Komadina procijenio je da je različitost i raznolikost ovog područja presudila u dobivanju titule EPK. Treba izvući najbolje iz svega što se događalo na ovom području dosad, i valorizirati to na pravi način, kazao je Komadina

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija ustvrdila je da se Rijeka u posljednje vrijeme mijenja, zahvaljujući projektu EPK - kako fizički, gradnjom infrastrukture, tako još više u nematerijalnom smislu, promjenama u glavama i stavovima građana. Sve će to rezultirati nasljeđem niza studijskih programa na sveučilištu, rekla je. "Koncentracija rasprave, razmjene ideja i iskustava ovoga trenutka čini Rijeku iznimnim gradom, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi i ovo Sveučilište i ovaj grad od toga mora baštiniti", dodala je Prijić Samaržija. Popratni program konferencije je prateća izložba plakata s logotipovima prepoznatljivih kulturnih proizvoda koja će se otvoriti večeras u prostoru riječkog RiHuba.

Predsjednica Grabar Kitarović novinarima je nakon sastanka s predstavnicima jedinica lokalne samouprave uključenima u projekt, kao i predstavnicima programskih pravaca projekta, rekla kako vjeruje da će sve biti spremno na vrijeme za organizaciju EPK.

"Vidim veliku razliku između prezentacije projekta za veleposlanike i veleposlanice u mom Uredu prošle godine i danas. Mnogo toga se konkretiziralo i proširilo na cijelo kvarnersko područje", rekla je. Na pitanje novinara smatra li da će zastoj u pripremi obnove broda "Galeb" ili financije otežati realizaciju projekta, rekla je da na sastanku, zatvorenom za javnost, nisu konkretno razgovarali o projektima, ali da se nada da će se sve riješiti na vrijeme.

"Predstavnici jedinica lokalne samouprave izvijestili su me o planovima u svojim mjestima, a neki su upitali i za pomoć u rješavanju problema, posebno onim vezanim uz državu i državne institucije. Dogovorili smo se da ćemo u rujnu, kad bude sve konkretizirano i kad se budu znali datumi kada će se što događati, ponovno u mom Uredu imati predstavljanje projekta za veleposlanike i veleposlanice, kako bi se projekt što više internacionalizirao", kazala je. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nastavku boravka u Rijeci posjetila je crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje joj je predstavljena povijest i značenje crkve te radovi na obnovi, a tamo se susrela i s predstavnicima Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Rijeke. Javljaju Neva Funčić i Gloria Fabijanić Jelović:

Predsjednica na otvorenju konferencije, pripremila Neva Funčić

Brendiranje kulture, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.