Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstava za djecu ''Na krovu''

20.11.2013.

16:54

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Na krovu'' je lutkarsko-glumačka predstava što je premijerno odigrana 21. studenog u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o autorskom projektu Jorgea Correae Bethencourta.

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA i Teatar Oz produkcijski potpisuju projekt što su ga namijenili djeci starijoj od tri godine i roditeljima. Nastao je kao rezultat jednogodišnjih istraživanja principa fizikalnosti drame na sceni pod radnim naslovom Dramaticon Phenomenon. Kako je tema oblikovana u priču o nepredvidivom radnom danu triju dimnjačara, tako je i naslov promijenjen u Na krovu.

Jorge Correa Bethencourt dramatizaciju i izvođački prostor dijeli s Lorenom Žuvić i Mateom Brajekom, a zajedno su pokušali odgovoriti na pitanja: Što je sreća, a što nesreća? Donosi li sreću djetelina s četiri lista, kucanje u drvo ili kihanje prije doručka? Donosi li nesreću crna mačka, ustajanje na lijevu nogu, razbijeno ogledalo? Možda sreću možemo naslijediti, s njom se roditi ili ju moramo zaslužiti?

U predstavi je korištena je glazba Mihaele Sirotnjak Železnik, Luke Balvana, Joea Leacha, Claudea Debussya. Kostime je oblikovala Tajči Čekada, a dio su posudili i Dimnjačari Rijeka. Scenografiju su oblikovale Tanja Prodan i Lorena Žuvić, a lutke Luči Vidanović.

Na korvu čine glazba, pjevanje, lutke, mima, klaunerija i ples. Izvodi se na hrvatskom jeziku, ali ima i kratkih dijelova na talijanskom i engleskom. Više informacija dostupno je ovdje, a predstava je na programu HKD-a u četvrtak 21. i petak 22. studenog u 18 sati. Poslušajte što o glavnim likovima govori Jorge Correea Bethencourt:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.