Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljena knjiga eseja "Zlatno runo - Književni ogledići i ogledi"

21.02.2017.

19:08

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjiga nedavno preminuloga hrvatskoga teatrologa i književnoga kritičara Darka Gašparovića "Zlatno runo - Književni ogledići i ogledi" predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Gašparović je u esejima tematizirao biblijske motive u književnim djelima.

Darko Gašparović (1944.-2017.) bio je teatrolog, dramaturg, kazališni kritičar i dramski pisac. Maturirao je u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 1963., diplomirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i francuski jezik s književnošću 1969. Poslijediplomski studij završio magisterijem na istome Fakultetu 1976. tezom Krležina rana dramatika, a doktorat iz područja društveno-humanističkih znanosti postigao u Sveučilištu u Zagrebu 1986. tezom Teorijski aspekti apsurda i anarhije u književnosti Janka Polića Kamova. Bio je član suradnik HAZU.

Po riječima urednika Antuna Paveškovića, Darko Gašparović je bio iznimno dobro upućen u sve ono čime se bavio. Od svakoga svog zareza i rečenice uvijek je upirao pogled naprijed, rekao je dodavši kako je Gašparović bio putokaz za sve ono što se osobno i zajednički traži u književnosti.

Akademik Boris Senker istaknuo je kako Gašparović u svojim esejima temeljito tematizira biblijske motive u književnim djelima te dodao kako su njegovi tekstovi nastajali kao bilješke na marginama upečatljivo pročitane literature. Naglasio je  kako su mu ipak prevladavajuće teme smrt i nada u književnosti. 

Knjiga "Zlatno runo - Književni ogledići i ogledi" (356 str.) podijeljena je na dvije cjeline - ogledići te ogledi. U njoj je objavljeno dvadesetak tekstova, koji su, osim teksta - "Umiranje u doba mjedi" o Slobodanu Šnajderu, objavljivani u književnoj periodici. Knjigu je objavilo Društvo hrvatskih književnika u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.