Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predstavljene nove akvizicije riječke Civilne muzejske zbirke

20.01.2022.

14:52

Autor: Hina

Online programi kao dio muzejske zbirke

Online programi kao dio muzejske zbirke

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u četvrtak je predstavljeno novih pet akvizicija Civilne muzejske zbirke koju stvaraju građani svoim prijedlozima.

Civilna muzejska zbirka prva je institucionalna zbirka u čijem stvaranju sudjeluju građani, a Pomorski i povijesni muzej prvi je muzej u Hrvatskoj koji je u stvaranje fundusa uključio zajednicu. Osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća 2019. godine, ovaj muzej prvi je u Hrvatskoj u djelovanje uključio praksu sudioničkog upravljanja u muzejima.


Ravnateljica PPMHP Nikolina Radić Štivić rekla je da je ovo druga izložba akvizicija za Civilnu muzejsku zbirku, kao baštine vrijedne čuvanja. Javni poziv građanima i institucijama za prijavu potencijalnih akvizicija upućen je u travnju 2021. godine, s usmjerenjem prikazu 2020. godine kao prve godine pandemije. Materijalni i nematerijalni izlošci u ovoj zbirci predstavljaju svjedoke vremena, kako želimo da nas pamte, rekla je ravnateljica. Namjera je omogućiti budućim generacijama interpretaciju i kontekstualizaciju fenomena našeg vremena, dodala je.


Odabrani su izlošci povelja volonterima projekta Europske prijestolnice kulture 2020, reportaža Kanala Ri o herojima pandemije, značka i fotografija Hitne medicinske pomoći 1950-tih, online program Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i prazne bočice cjepiva protiv bolesti covid-19 Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić rekao je da su time željeli pokazati kako je zdravlje središnja točka života, a cjepivo jedan od najvećih dosega znanosti. Bez obzira na nepredvidljive okolnosti, život se nastavio, zahvaljujući razumijevanju građana i zdravstvenog osoblja, naveo je Ružić.Autorica reportaže Kanala Ri iz respiracijskog centra riječkoga KBC-a iz studenoga 2020. Sandi Bujan Cvečić rekla je da je željela pokazati s čim se nose zdravstveni djelatnici. Tu su se vodile najteže bitke, dodala je.


Ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić govorio je kao predlagatelj dviju odabranih akvizicija. Istaknuo je da je u volonterskom programu EPK sudjelovalo više od 300 volontera s odrađenih 5000 volonterskih sati. Omogućili su da se odvijaju svi programi na siguran način, a pomagali su i u akcijama darivanja krvi i pomoći za stradale u potresima, rekao je. U online programu HKD-a 2020. godine bile su plesne predstave kao dio festivala Spring forward, izložbe u galeriji Kortil, program Porto etno čiji je gastronomski program umjesto uživo predstavljen u obliku online kuharice jela nacionalnih manjina i drugo. Nastojali smo sav planirani program za tu godinu predstaviti digitalnim putem, da ne otkazujemo događanja, naveo je Liverić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.