Hrvatski radio

Radio Rijeka

[PREMIJERA] Baletni diptih "Patetična" i "Posvećenje proljeća" u HNK Zajcu

12.06.2021.

12:58

Autor: HRT - Radio Rijeka

Posvećenje proljeća (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Posvećenje proljeća (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Foto: - / -

Premijera dvaju baleta održat će se večeras u riječkom kazalištu "Zajc". Publika će uživati u baletima "Patetična" i "Posvećenje proljeća" koji su nastali prema djelima skladatelja Ludwiga van Beethovena te Igora Stravinskog, u koreografiji Douglasa Leeja i Maše Kolar.

Britanski koreograf Douglas Lee svoje autorstvo gradi na neoklasičnoj plesnoj estetici, a koreografijom "Patetične" prvi put radi s riječkim baletnim ansamblom i predstavlja se riječkoj publici. Kako navode iz kazališta, inspiraciju crpi iz stroge tradicije i klasičnog pogleda na glazbeni oblik Beethovenove klavirske sonate op. 13 u c-molu, poznatije pod imenom "Patetična", dok dramaturgiju svoga novog baleta gradi na "betovenovskom" motivu prkosa sudbini.

Tijekom izvedbi glazbu će izvoditi riječki pijanist Marko Juraj Žerovnik

U "Posvećenju proljeća" koreografkinja Maša Kolar slavi život, stvarajući pozitivan stav i šireći pozitivnu energiju i zadovoljstvo. Dramaturška i koreografska asistentica je Maja Marjančić.

Kostimografkinja u oba dijela baletonga diptiha je Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

U obje predstave plešu Mao Fujita, Maria del Mar Hernandez, Soyoko Iwata, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Francesco Pio De Benedictis, Jody Bet, Carlos Huerta Pardo, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Nicola Prato, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Poslušajte reportažni prikaz Ane Marije Ilić:

Baletni diptih, pripremila Ana Marija Ilić

Patetična (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Patetična (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.