Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Carmen": maštovit i suvremen poklon publici u teškim vremenima

13.11.2020.

08:58

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Michaela Selinger u naslovnoj ulozi (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Michaela Selinger u naslovnoj ulozi (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Foto: - / -

Bizetovo najpoznatije operno djelo "Carmen" premijerno je u četvrtak izvedeno u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Izvedbom opere, čiju inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnao je dirigent, maestro Valentin Egel.

Sinoćnja premijera bila je treća riječka verzija opere "Carmen" i prema burnom pljesku publike tijekom izvedbe na otvorenoj sceni, kao i na kraju predstave, može se zaključiti da je zaista sjajno izrađena i režijski i pjevački.

Bila je to izvedba koja nas stavlja u okove pandemije. Koja nas bolno, ironično, ali i nostalgično i izazovno suočava s nama samima u gledalištu pod maskama, na videu koji je na pozadini scene i koji je svojevrsna scenografija sadašnjeg života i izvedbe koju gledamo.

Orkestar na sceni, zbor na balkonu, solisti na prostoru proscenija i orkestralne rupe, sve je to dalo zanimljivu zvučnu sliku, a cijelim tim zahtjevnim poslom je, vrlo energično i jasno, dirigirao izvrsni mladi maestro Valentin Egel.

Pohvale za uigrani kvintet, kao i sigurnu glazbenu izvedbu Roberta Kolara i Daria Bercicha, a posebno treba istaknuti čisti, noseći glas Luke Ortara koji je nevjerojatno sceničan u ulozi Escamilla. Anamarija Knego kao Micaela još je jednom potvrdila neospornu ljepotu svog glasa, a Aljaž Farasin je kao Don Jose tijekom izvedbe oduševio glasom i glumom.

Naslovnu ulogu Carmen zanimljivo je čvrstim, izazovnim stavom jake žene nosila Michaela Selinger, pjevajući s lakoćom ulogu u kojoj je debitirala.

Riječko kazalište je ovom zaista sjajnom izvedbom pokazalo da, usprkos teškom vremenu korone, poklanja publici zahtjevnu operu osmišljenu vrlo maštovito i suvremeno. I na tome im velika hvala. Poslušajte dio atmosfere:

Maštovit i suvremen poklon publici u teškim vremenima, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.