Hrvatski radio

Radio Rijeka

07:20 / 08.05.2021.

Autor: Tatjana Sandalj

[PREMIJERA:] "Čelične magnolije" na sceni HNK Zajca

Foto: Karlo Čargonja / HNK Zajc

Foto: Karlo Čargonja / HNK Zajc

Foto: - / -

Emotivna i komična drama nastala prema istinitoj priči "Čelične magnolije" Roberta Harlinga u režiji Renate Carole Gatice nova je predstava HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Premijerno će biti izvedena u subotu 8. svibnja u 19:30 sati.

Riječke magnolije su: gošća Judita Franković Brdar u alternaciji s Jelenom LopatićIvna Bruck u alternaciji s Rominom TonkovićBiljana LovreAleksandra Stojaković Olenjuk u alternaciji s Ana Marijom BrđanovićLeonora Surian Popov i Olivera Baljak.

Riječ je o predlošku koji slavi žensko prijateljstvo i podršku, junakinje su magnolije različitih godišta i socijalnih statusa, a želje i snove, uspone i padove, radosti i tuge dijele u frizerskom salonu u kojem je radnja smještena.

Uz redateljicu Renatu Carolu Gaticu, autorski tim čine asistentica redateljice, dramaturginja i suradnica za scenski pokret Natalija Manojlović, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla Kristijan Baljarevski.

"Redatelju nije lako postavljati tekst koji zahtijeva samo zanat. Tekst koji doista priča priču. Jednostavnu, jasnu, konkretnu priču. Nema tu puno mjesta za moj potpis i za moj osjećaj. Ovu dramu zanima samo ono što osjećaju njezine junakinje. Ipak, jednostavnost 'Čeličnih magnolija' samo je prividna. Riječ je o tekstu toliko razrađenom i obogaćenom detaljima koje samo žena može razumjeti, a muškarac to može (i treba) cijeniti. Ako su, kao što naslov govori, ove žene nježne, ali jake, to je zahvaljujući njihovim prijateljicama", kaže redateljica Renata Carola Gatica.

Robert Harling je pisanje tog teksta 1985. godine bila terapija dok je tugovao za mlađom sestrom Susan, koja je preminula dvije godine ranije od komplikacija izazvanih dijabetesom, od čega je bolovala od dvanaeste godine. Glumačko iskustvo pomoglo mu je stvoriti žive dijaloge i napisati dramu koja, unatoč ozbiljnoj tematici, sadrži elemente humora. 

Drama je prvi put postavljena u Off-Broadway produkciji 1987. godine, a tijekom tri godine odigrano je čak 1126 izvedbi.

Kultnii film snimljen je već 1989. U njemu su igrale Sally FieldDolly PartonShirley MacLaineDaryl HannahOlimpia Dukakis te Julia Roberts kojoj je ta uloga donijela prvu nominaciju za Oscara.

Reprize riječkih Magnolija ansambla Hrvatske drame na programu su u HNK Zajcu 10., 11. pa onda 15. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.