Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera de Falle na Ljetnoj: puno truda protagonista

02.07.2015.

07:58

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera koncertno-scenske izvedbe opere i baleta "Kratki život" i "Ljubav i čarobnica" Manuela de Falle, pod dirigentskim vodstvom Ville Matvejeffa i u koreografiji Ronalda Savkovića, sinoć je izveden na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u okviru Riječkih ljetnih noći.

Glazba koja je čarobno napisana, u kojoj se čuje i osjeća svaki uzdah, čežnja, bol, strast i ljubav, patnja i smrt, takva je partitura španjolskog skladatelja Manuela de Falle koju je orkestar briljantno i sa zadivljujućom preciznošću i inspiracijom poklonio sinoć publici vođen nenadmašnim glazbenim i dirigentskim talentom maestra Ville Matvejeffa.

Prvi dio, "Ljubav čarobnice" u kojem se kao solistica predstavila toplim i čistim altom Ivana Srbljan i muški baletni ansambl sa solisticom Cristinom Lukanec nije uspio dodirnuti čula publike jer je ozvučenje bilo pretiho i bez snage, pa je i efekt te emotivne glazbe izostao.

Drugi dio, "Kratki život" pokazao je svu ljepotu glasa solistice Anamarije Knego Vidović u ulozi Salud te eleganciju i sklad pokreta baletne solistice Marte Kanazir. Zbor je bio uigran, a  solističke dionice efektno i snažno izveo je tenor Marko Fortunato.

Bila je to večer u koju je uloženo puno truda i rada svih protagonista. Pohvalno je da se niotkud nije čula glazba s opatijskih terasa. Jedino je izostao doživljaj prelijepe glazbe zbog nedovoljno čujnog ozvučenja koje nije uspjelo oslikati lijepo izrađene dinamičke nijanse zbora, orkestra i solista. Poslušajte reakcije publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.