Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Divmali grad": najavljena neklasična kazališna dimenzija

28.09.2017.

13:34

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Praizvedbom neobične multimedijalne predstave "Divmali grad" u petak, 29. rujna, počet će nova sezona u riječkom Gradskom kazalištu lutaka. U projektu autorice i redateljice Olje Lozica sudjeluju svi članovi glumačkog ansmbla.

Europska komisija je 2018. godinu proglasila godinom baštine, a najavljeni repertoar GKL Rijeka pokazat će da baština nije nešto staro i dosadno, već ishodište za novo, zabavno i zanimljivo.

Priča "Divmali grad" je priča o dva brata, divovima koji izgrade dvorac velik do nebesa i, zanemarujući dobrosusjedske odnose, izazovu svađu s građanima jednoga grada.

Predstava "Divmali grad" je inspirirana kastavskim i liburnijskim legendama u etnografskoj studiji "Kastavština" Ive Jardasa koji su Olji Lozici i njenom dramaturškom suradniku Matku Botiću bili samo polaznica u stvaranju novog imaginarnog svijeta.

Prva premijera u sezoni na programu je 29. rujna u 18 sati, pretpremijera dan ranije u isto vrijeme. Donja preporučena dob za publiku su četiri godine. 

Taj svijet čine igrano-animacijske video snimke i glumačka igra u jedinstvenoj kombinaciji teatra i filma, tradicionalnog i suvremenog, uz pomoć digitalnih tehnologija. Zato je kao ključan član autorskog tima predstavljen Ivan Lušičić Liik, autor video materijala, oblikovatelj projekcija i svjetla.

Lozica je naglasila da su posegnuli u druge medije da bi stvorili potpuno drugačiju i neklasičnu kazališnu dimenziju, jedan izmaštani bajkoviti svijet. Autorica likovnih rješenja, Lara Badurina, napomenula je kako je 3D scenografija u korelaciji sa snimljenim materijalima, dok je Botić istaknuo da publiku očekuje novi ritam kazališne izvedbe jer su u predstavi korišteni mediji vrlo bliski današnjoj djeci.

U snimanju video materijala sudjelovao je cijeli ansambl GKL-a, a predstavu uživo izvode Almira Štifanić, Damir Orlić, Vanja Jovanović i Andrea Špindel. Predstavu najavljuje ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.