Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera dokumentarca Bernardina Modrića o zločinu u selu Široka Kula

20.05.2019.

15:37

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Art-kino Croatia

Foto: Art-kino Croatia

Foto: - / -

Novi dokumentarni film Bernardina Modrića govori o jednom od najvećih, a u javnosti slabo poznatih zločina u Domovinskom ratu, koji se dogodio 13. listopada 1991. godine u ličkom selu Široka Kula nedaleko od Gospića. Premijera filma je u utorak 21. svibnja u Art-kinu Croatia, a dolazi i ekipa filma.

Zločin u Širokoj Kuli bio je kulminacija višemjesečnog maltretiranja tamošnjih Hrvata od strane njihovih susjeda srpske nacionalnosti. Broj žrtva u Širokoj Kuli zaustavljen je na brojci 33, a posmrtni ostaci devetero osoba još nisu pronađeni. Za počinjene zločine do danas nitko nije odgovarao, a film svjedočenjima preživjelih, rodbine i sumještana otvara brojne rane hrvatske države i društva.

Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Režiju i scenarij filma potpisuje Bernardin Modrić, snimatelj je Robert Kalčić, montažer Tin Kowalski, a skladatelj i dizajner zvuka Igor Karalić. Producentica filma je Tiha Modrić, a film je nastao u proizvodnji Istra Filma.

Redatelj Bernardin Modrić počinje se baviti filmom 1980. godine, kada za Jadran film režira svoj debitantski film Podhum, 12.VII.1942. Do danas je realizirao stotinjak kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Suosnivač je i direktor Istra Filma, umjetničke udruge filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba. Član je Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata, a živi i radi u Rijeci.

Poslušajte razgovor s autorom filma:

Bernardin Modrić o filmu "Kula smrti", pripremio Albert Petrović

Redatelj Bernardin Modrić (Foto: Art-kino Croatia)

Redatelj Bernardin Modrić (Foto: Art-kino Croatia)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.