Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera drame koja se bavi "malim popravcima svijeta"

04.05.2015.

07:06

Autor: Saša Vuksan, Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posljednja premijera Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca "Sh.Sh." (šš-šš) odigrat će se 4. svibnja u tonskoj kabini kazališta.

Komorna predstava autorice, dramaturginje i redateljice Nataše Antulov bavi se svjedočenjem dvoje ljudi o ratnim događajima u koje su bili uvučeni protiv svoje volje. Likovi koje tumače Andreja Blagojević i student glume na riječkom Sveučilištu Frano Barunčić nađu se u ulogama potencijalnog silovatelja i žrtve, a predstava problematizira ulogu slobodne volje, izbora i odgovornosti u ekstremnim okolnostima. Zvuk u predstavi dizajnirali su Marko-Luka Zubčić i Danijel Žuvela, a svjetlo Boris Blidar.

"Riječ je o tekstu napisanom prije pet godina i osjećala sam obvezu dati mu dodatnu vrijednost", rekla je Antulov. U predstavi je prenesena situacija u kojoj se nađu žena u četrdesetima i 22-godišnji mladić koji dobiva zapovijed nad njom izvršiti nasilje. Isprepliću se slike njihova privatnog života i slike terora kojemu su izloženi i koji su prisiljeni provoditi. "Činjenica je da mnoge žrtve silovanja i dalje prolaze istim ulicama kao i njihovi silovatelji i to je taj "status quo" u kojem se nalaze", rekla je autorica.

Ovaj je autorski projekt nastavak suradnje i potpore mladim kazališnim autorima i redateljima u okviru Zajc-off scene, zamišljene kao prostor za praizvedbu domaćih autora ili autorskih projekata te hrvatskih praizvedbi recentne svjetske dramatike. S redateljicom Natašom Antulov razgovarao je Saša Vuksan:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.