Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera emotivne opere "Werther" očarala riječku publiku

04.10.2016.

08:04

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Romantičnim zanosom i prekrasnom glazbom, sinoć je otvorena nova operna sezona u riječkom HNK Ivana pl. Zajca premijerom lirske opere "Werther" Julesa Masseneta, pod dirigentskom rukom Ville Matvejeffa i u režiji Fabrizia Melana.

Bogata i istančano ispisana partitura ove opere bljesnula je već s prvim taktovima ouverture pod znalačkom i nadahnutom rukom maestra Ville Matvejeffa pod čijim vodstvom orkestar zvuči čulno, dinamički čipkastoga tkanja i snažno u punini svog tonskog izraza. Scena prazna, s dvije klupe i pozadinom u svjetlosti emocija koje se odvijaju u protagonistima. Režija Fabrizia Melana čista, preciznih putanja, gotovo koncertna, ali snažno psihološki podcrtana glasovima i glumom, da prodire duboko do srca gledatelja, bez obzira na banalnost i patetiku teksta.

Pozornicom je suvereno i glumački i glasovno vladao Aljaž Farasin u ulozi Werthera, oslikavši patnju i razočaranje neuzvraćene ljubavi gotovo opipljivo. U ulozi njegove nedostižne ljubavi Charlotte sjajna je bila Ivana Srbljan, pokazavši čiste visine, nježnost dubina i izvedbenu emotivnost. Velike pohvale i za raspjevanu, preciznu i melodioznu Anamariju Knego, kao i za mladoga Domena Križajapred kojim su širom otvorena vrata opernog svijeta. U današnje vrijeme, jasno i transparentno iskazivanje osjećaja nije popularno i često nailazi na podrugljive opaske. Sinoć su te emocije, u bujnoj glazbi i mladim, sjajnim izvođačima, dobile neku novu dimenziju i očarale riječku publiku. Na izvedbi je suzu pustila i Gloria Fabijanić Jelović - poslušajte osvrt te dojmove riječke publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.