Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premijera "Figarova pira": razigran i raspjevan Mozart koji osvaja vedrinom

31.03.2019.

09:59

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Raspjevan, razigran, prepun vedrine - takav je bio sinoćnji premijerni Mozartov "Figarov pir" pod znalačkom rukom maestra Stefana Rabaglia i u režiji Eve Buchman. Prepuno gledalište riječkog HNK Ivana pl Zajca bilo je oduševljeno.

Nevjerojatna glazbena invencija Wolfganga Amadeusa Mozarta uvijek nas nanovo oduševljava, posebno višeglasni brojevi, a plesni ritam publiku podiže sa sjedala. Da Ponteov libreto i danas je vrlo aktualan, prikazujući uvijek istu priču - razliku među klasama, ljudsku lakovjernost, požudu i iskvarenu moć. I sve to uz intrige i komične situacije, kroz psihologiju svakog pojedinog lika.

Maestro Rabaglia istančanom je mudrošću i poznavanjem Mozartova rukopisa vodio izvrstan orkestar koji je disao sa solistima. A pjevači su se igrali pričom, uživajući u svakoj sceni, u svakom recitativu, ariji i ansamblima.

Ingrid Haller, kao gofica Almaviva, pojavom, glumom i pjevanjem odisala je plemićkim stavom, pjevajući melodiozno, izvrsne dikcije i prelijepo izrađene dinamike. Uz nju je Anamarija Knego svojom vrckavom, živahnom glumom i predivnim čistim i milozvučnim glasom osvajala kao Susanna i Figarova zaručnica.

Grofa Almavivu utjelovio je gost Oliviero Giorgiutti, čist u zapjevima, ali manje predan glumačkom dijelu svoga lika, dok je posebno oduševljenje publike izazvala Iva Krušić kao grofov paž Cherubino. U ulozi Figara izvrsno se predstavio Dario Bercich, koji se uživio u ulogu pametnoga narodskog čovjeka koji zna iz svake situacije pronaći izlaz. Njegov topli, čvrsti i čisti bariton bio je siguran, raspjevan i melodiozan, a pokazao je i da je vrstan komičar i glumac.

Uz njih su i ostali solisti u manjim ulogama izvrsno upotpunili ovu veselu glazbenu priču, zajedno s dobro uvježbanim zborom. Sinoć smo zaista uživali u Mozartu i njegovoj vedroj glazbenoj sceni. Poslušajte dojmove gledatelja:

Figarov pir: dojmovi publike, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.